İran'dan İngiltere'ye gözdağı: Biz de sizin tankerinize el koyarız

İran'dan İngiltere'ye gözdağı: Biz de sizin tankerinize el koyarız

İngiltere'nin bir petrol tankerine el koymasının ardından İran'dan tehdit geldi: İngiltere İran tankerini bırakmazsa, o zaman bir İngiliz petrol tankerine el koymak yetkililerin görevi haline gelir.

A+A-

İngiliz donanmasının AB yaptırımlarına rağmen Suriye'ye petrol taşıdığı iddiasıyla bir İran tankerine el koyması ile ilgili kriz büyüyor. İran'ın İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi'ni çağırarak ‘tankere yasadışı biçimde el konmasını' protesto etmesinin ardından, üst düzey bir yetkiliden de gözdağı geldi.

Devrim Muhafızları'nın eski üst düzey komutanlarından olan ve şu an İran Düzeninin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri görevini yürüten Muhsin Rızai, İngiltere'ye İran tankerini bırakma çağrısı yapıp. Rızai, “Eğer İngiltere İran petrol tankerini bırakmazsa, o zaman bir İngiliz petrol tankerine el koymak [İranlı] yetkililerin görevi haline gelir” dedi.

Rızai Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti 40 yıllık tarihinde hiçbir savaşta düşmanlığı başlatan taraf olmamıştır ama kabadayılara yanıt vermek konusunda da hiçbir zaman tereddüt etmemiştir” ifadelerini kullandı.

‘TANIK SIFATIYLA SORGULANIYORLAR'

İber Yarımadası'ndaki İngiliz toprağı olan Cebelitarık'ta dün el konulan tankerin mürettebatının ise sorguya alındığı belirtiliyor. Cebelitarık yönetiminden yapılan açıklamada, 28 mürettebatın büyük çoğunluğunun Hint olmakla beraber aralarında Pakistanlı ve Ukraynalıların da bulunduğu belirtildi. Bu kişilerin şüpheli değil tanık sıfatıyla sorgulandığı, yetkililerin geminin kargosunun içeriğini ve nihai varış noktasını tespit etmeye çalıştığı açıklandı.

İngiliz deniz kuvvetleri, Grace 1 isimli tankere dün, Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği ve Banyas rafinerisine petrol taşıdığı gerekçesiyle el koymuştu. Özel kuvvetler, gece karanlığında gemiye bir helikopterle inmişti. Söz konusu kararın, ABD'nin talebiyle verildiği de belirtilmişti.

Bu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşamadan çekilip yaptırımları yeniden dayattığı, anlaşmaya taraf olan Avrupa ülkelerinin ise Tahran'a taahhütlerini yerine getirmediği bir dönemde yaşanıyor. Suriye'ye yönelik yaptırımlar yıllardır yürürlükte olsa da, ABD'nin talebiyle İran petrolü taşıyan bir gemiye el konmuş olması, taraflar arasındaki soğuk savaşta yeni bir cephe anlamına geliyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.