İran'ı karıştıran istifa

İran'ı karıştıran istifa

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, istifa etmesi sonrası ilk demecinde dış politika konusundaki iç anlaşmazlıkları 'ölümcül zehir' diye niteledi. İranlı vekiller ise istifanın kabul edilmemesi için imza topluyor.

A+A-

İran, dışişleri bakanı Cevad Zarif'in sürpriz istifasıyla karıştı. Zarif bir gazeteye demecinde dış politika konusunda yaşanan iç kavgaları ‘ölümcül zehir' diye nitelerken, bir grup vekil de istifanın kabul edilmemesi için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye mektup yazdı.

İran meclisindeki vekillerin büyük çoğunluğunun imzaladığı mektupta, Ruhani'ye istifayı resmen kabul etmemesi çağrısı yapılıyor. Meclis Başkanı Ali Necefi Koşrodi, IRNA ajansına yaptığı açıklamada mektubu kendisinin de imzaladığını ve daha fazla imza toplamayı planladıklarını söyledi.

‘ÖLÜMCÜL ZEHİR'

2015'teki tarihi nükleer anlaşmanın mimarı olan Zarif ise Cumhuri İslam gazetesine demecinde, istifasının arka planında nükleer anlaşma konusunda maruz kaldığı iç baskının olduğunu ima etti. Zarif, “Önce dış politikamızı parti ve fraksiyon kavgasından kurtarmalıyız. Dış politika için ölümcül zehir, parti ve fraksiyon kavgası meselesi haline gelmesidir” dedi.

‘SUÇLU İRAN YÖNETİMİ DEĞİL, TRUMP'

İstifadan önce yapıldığı ancak bugün yayımlandığı belirtilen söyleşide Zarif, nükleer anlaşma konusunda İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'in rehberliğini izlediğini vurguladı; ABD'nin anlaşmadan çekilmesinden Ruhani'nin değil, Trump yönetiminin sorumlu tutulması gerektiğine dikkat çekti. Zarif, “Trump'ı kınamak yerine niçin halkın halkın seçilmiş cumhurbaşkanını kınıyorsunuz? Niçin dış politikayı kınıyorsunuz?” tepkisini gösterdi.

Zarif, bugün ayrıca yaptığı bir açıklamada ise dışişleri çalışanlarına ve dipomatlara da istifa etmeme çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık altı yıldır İran'ın dışişleri bakanı olan Zarif, İran'ın 2015'te Washington dahil Batılı güçler ile yaptığı ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl çekildiği tarihi nükleer anlaşmanın mimarıydı. İran'ın nükleer programından geri adım atması karşılığında Batı yaptırımlarının kaldırılmasını öngören anlaşma, ülke içindeki sertlik yanlılarının tepkisini çekmişti. Trump'ın Mayıs 208'de bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip Tahran'a yeni yaptırımlar dayatması, İran içindeki bu kanadının tepkisinin artmasına sebep olmuştu. (Dış Haberler)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.