Kahkahalarımızı öksüz bırakan Zeki Alasya'nın hayatı

Kahkahalarımızı öksüz bırakan Zeki Alasya'nın hayatı

İnanmak, kabul etmek zor oluyor bazı ölümleri. Zeki Alasya'nın kaybı da işte aynı etkiyi yarattı bütün ülkede. Metin Akpınar'la oluşturdukları ikiliye yıllarca gülerek büyümüş bir nesil, bugün Zeki Alasya'nın hayata gözlerini yummasıyla 8 Mayıs 2015 sabah

A+A-

Yeşilçam'da bazı isimler vardır, artık aramızda olmadıklarına bir türlü inanamayız. Sadri Alışık, Kemal Sunal ve daha nicesi sanki hala aramızda gibilerdir. İşte o kadroya bugün bir efsane daha eklendi. Kabullenmek çok zor ancak hayatımız boyunca bizi defalarca güldürmüş olan Zeki Alasya 8 Mayıs 2015 sabahında aramızdan ayrıldı. Onun yokluğu hatıralarımızda kalan Devekuşu Kabare'yi de öksüz bırakacak, Metin Akpınar'la oluşturdukları ikiliyi de bir daha bir arada görememize sebep olacak. Zeki Alasya'sız bu hayat artık en azından eskisi kadar komik olmayacak. Türkiye Zeki Alasya ile büyük bir sanatçısını daha sonsuzluğa uğurluyor. Yeni nesilin Küçük Ağa ve Akasya Durağı gibi dizilerle tanıdığı Zeki Alasya'nın sanat hayatı adeta bir Yeşilçam tarihi gibi...

18 Nisan 1943'te dünyaya gelen Zeki Alasya, dolu dolu 72 yıllık hayatında koç burcunun verdiği o güçlü yapısıyla henüz 16 yaşında başladığı oyunculuk serüveninde kimi zaman tiyatro sahnelerini, kimi zaman film setlerini kimi zaman da eğlence mekanlarını şenlendirdi. Kıbrıs asıllı olan ve İstanbul'da doğan Zeki Alasya, Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra MTTB tiyatrosunda amatör olarak oyunculuk serüvenine adım attı.

Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında sahne almaya başlayan Zeki Alasya, yıllarca birlikte anılacağı ömürlük dostu Metin Akpınar'la da bu dönemde tanıştı. Yeşilçam'ın en uzun soluklu ikilisinin bu dönemde birlikte sahneye çıktıkları en dikkat çekici oyun 1965'te sahnelenen Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı'dır.

Zeki Alasya sonrasında 1967'de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan'la birlikte Devekuşu Kabare'yi kurarak Türkiye'de yıllarca sürecek bir efsanenin temellerini atmış oldu. Bir dönem sonra Haldun Taner'le yol ayrılığı yaşayan Zeki-Metin ikilisi Devekuşu Kabare efsanesini 90'lı yılların başına kadar taşımayı başardı.

 

Zeki Alasya'nın film setlerine geçişi ise 1972 yılında gerçekleşti ve ilk olarak Karaoğlan Geliyor adlı yapımda Çalık karakteriyle izleyiciyle buluştu. Aynı yıl içerisinde Sev Kardeşim, Tarkan Altın Madalyon ve Tatlı Dillim gibi projelerle Yeşilçam'a sağlam bir giriş yapan Alasya sonrasında aynı yıl içerisinde 7 farklı filmde yer aldığı görkemli dönemler yaşadı.

Kariyerinin ilerleyen döneminde Zeki Alasya ile tam bir ikili halinde defalarca kamera karşısına geçerken; Emel sayın, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Kemal Sunal, Münir Özkul ve Adile Naşit gibi isimlerle de defalarca farklı projelerde bir arada çalıştı.

Yeşilçam'ın altın karması olabilecek bir kadroda kesinlikle adı geçen isimlerden olan Zeki Alasya, 90'lı yıllarla birlikte televizyon dizileriyle de ekranlara konuk olmaya başladı. Bu dönemde de yine pek çok defa Metin Akpınar ile birlikte kamera karşısına geçen Zeki Alasya, yönetmenlik kariyeriyle de önemli başarılara imza attı.

Zeki Alasya'nın sayısız projeyle dolu çalışma hayatında reklam filmleri, eğlence mekanlarında sahne alışı ve Metin Akpınar'la birlikte adım attıkları ticaret hayatı da onun ne kadar çalışkan bir yapıya sahip olduğunu gösteren faktörlerdir.

Zeki Alasya 70 yılı devirdiği ömründe son olarak Kanal D'de yayınlanan Küçük Ağa dizisiyle izleyicileriyle buluştu. 8 Mayıs 2015'te aramızdan ayrılan Zeki Alasya'yı çok ama çok özleyeceğimiz kesin... RADİKAL

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.