Kato Dağı'nda Yeni Bitki

Kato Dağı'nda Yeni Bitki

Hakkari ve Bingöl Üniversitesi'nden uzmanlar Kato Dağı'nda 'Şırnak Soğanı' adı verilen bitkiyi tespit ettiler.

A+A-
Hakkari ve Bingöl Üniversitesi'nden bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucu Hakkari ve Şırnak sınırları içinde bulunan Kato Dağı'nda yeni bir bitki türü tespit etti. 'Şırnak Soğanı' adı verilen bitkinin neslinin tehlike altında olduğu belirtildi.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfü Behçet ve Hakkari Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mustafa Rüstemoğlu tarafından yürütülen bir araştırma sonucu yeni bir bitki türü tespit edildi.

Operasyonların yoğun olarak sürdürüldüğü Hakkari ile Şırnak illeri sınırlarındaki Kato Dağı'nda tespit edilen bitkiye 'Şırnak Soğanı' adı verildi. 4 yıldır aynı bölgede araştırmalarını yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Behçet şöyle dedi:

"Bilim dünyasına yeni bir bitki türü kazandırdık. Şırnak Soğanı adını verdiğimiz bitkinin nesli tükenmek üzere. Çünkü bitkinin yetiştiği bölgeler erezyona maruz kalırken, aşırı otlatma ve otların hayvanların kışın beslenmesi için erken biçilmesi de bitkiyi tükenme noktasına getirmiş. Bu bitkini korunması için gerekli önlemler alınmalıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.