Kendi hikâyesinin Dengbeji bir kadın!

Kendi hikâyesinin Dengbeji bir kadın!

Hayali müzikle uğraşmaktı. Babasının ‘ben söz verdim, evleneceksin’ demesi üzerine henüz 12 yaşındayken 54 yaşındaki birisiyle evlendirildi. İçindeki müzik sevdasını gizli gizli yaptığı bestelerle yaşattı. Şimdi ise, Van Kadın Degbej Derneği’nde hayalini

A+A-

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı bir köyde dünyaya gelen Dengbej Mukaddes, şu an 47 yaşında… Babasının ‘dostum’ dediği bir kişiye verdiği söz yüzünden henüz 12 yaşında iken 54 yaşındaki biriyle evlendirildi. Evlendiği kişinin 3. eşi olması nedeniyle kendisinden büyük üvey oğullarıyla birlikte büyüdü. Sonra kendisi de 5 çocuk dünyaya getirdi. En büyük hayali olan müziği gizli gizli kendi içinde yaşamak zorunda kaldı. Yaşamındaki dramı yaptığı bestelere yansıttı. Yıllarca kimsenin haberi olmadan ahırlarda yaptığı besteleri kasetlere okudu. İçindeki müzik sevdası hiç sönmeyen Dengbej Mukaddes’e yaklaşık 2 yıl önce bir teklif geldi. Van Kadın Dengbej Derneği’nde bestelerini seslendirme fırsatı buldu. Vanlı Dengbej kadınlarla birlikte bir albüm çıkarttı. Önümüzdeki günlerde yeni projeler için çalışmalarına başlayacak.

Yaşadıklarını, müzik serüvenini ANF’ye anlatan Dengbej Mukaddes, hayattaki en büyük amacını gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyor.

BABASININ SÖZÜ HAYATINI KARARTTI

Dengbej Mukaddes, hala 12 yaşında evlendirilmesinin acısını taşıyarak hayatının ‘en büyük hatası’ olarak tanımladığı evliliğini şöyle anlattı: “Benim eşimin benden önceki karısı hastalandığında babama, ‘karım ölürse kızını verir misin?’ diye sormuşlar. O da ‘erkek sözü, arkadaşıma 10 tane kızım feda olsun’ demiş. Erkek sözü dediği için babam eski eşimin karısı ölünce beni o adama verdi. ‘Erkek sözü’ dediği için verdi beni ama bu erkek sözü değil, eşek sözü… Babam çok iyi bir adamdı ama tek yaptığı hata beni ‘söz verdim’ diyerek beni babam yaşındaki birisiyle evlendirmesi oldu. Benim sözüm böyle düşünen herkese, kimsenin hakkı yok 12 yaşındaki bir çocuğu 54 yaşındaki bir adama vermeye… Ben eşimin çocuklarıyla kardeş gibi büyüdüm. Binlerce kız çocuğu böyle evlendirildi. Amacım kimseyi kötülemek değil. Bu cahilliğe isyan ediyorum. Bana ‘erkek mi seçiyorsun?’ diyorlardı. Seçeceğim, tabi seçeceğim… Neden ben yaşayacağım kişiyi seçmeyeyim. Benim hakkım değil miydi?”

Toplumsal değer yargılarının kadının kendisini savunmasına izin vermemesine tepki gösteren Dengbej Mukaddes, kadının kurtuluşunun kendi iradesiyle ayağa kalkmak olduğunu söyledi.

ERİVAN RADYOSU MÜZİĞİ SEVDİRDİ

Müzikle tanışıklığının çok eskilere dayandığını kaydeden Dengbej Mukaddes, “Ben Erivan Radyosu’nu dinliyordum küçükken… O zamanlar duyduğum şarkıları kaydedip sonra dinliyordum. Beğendiğim şarkıları söylüyordum. Müziği severdim, kendim de besteler yapıyordum” diye konuştu.

BESTELERİNİ AHIRDA YAPTI

Zorla evlendirildikten sonra ahırda gizli gizli kendi yaşamının üstüne yaptığı besteleri kasetlere okuduğunu kaydeden Dengbej Mukaddes, “Müzik sevgisi bende hiç bitmedi. Evlendikten sonra üstüme yaptığım besteleri kasetlere okudum. Bu kasetleri yıllardır biriktiriyorum. Yüzlerce bestem oldu. Dengbejliğe çocukluğumdan itibaren hevesliydim. 23 tane kaset dolduracak kadar beste yaptım. Ben hayatımı şarkılara yazdım. Bestelerimin çoğunu gizli ve su sesinde yapıyordum. Çocuklarımı banyo yaptırırken beste yapıyordum” şeklinde konuştu.

HAYALİNE KAVUŞTU

Daha sonra kendisine yapılan bir teklifle hayatının değiştiğini söyleyen Dengbej Mukaddesi, “Bir gün beni aradılar. Van Dengbej Kadınlar Derneği’nde çalışıp, çalışmayacağımı sordular. Kadınlar olarak şimdi Van’da Dengbej Derneği’nde çalışıyoruz. Yine besteler yapıyorum. Böyle bir fırsat elime geçince çok sevindim. Çocuklarımla konuştum, bana destek verdiler. Şuan bir albüm çıkarttık. Önümüzdeki günlerde başka bir albümün çalışmalarına başlayacağız” dedi./ANF

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.