Kerkük'te şort yasağına tepki

Kerkük'te şort yasağına tepki

Ekim 2017'de merkezi hükümetin ve Haşdi Şabi'nin kontrolüne geçen Kerkük'te Ramazan boyunca erkeklerin şort giymesi yasaklandı. Hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı kentin yakın tarihinde bir ilk kez böyle bir karar alınmasına tepki var: Neden g

A+A-

Irak'ta merkezi hükümetin kontrolüne geçen Kerkük kentinde, Ramazan ayı boyunca erkeklere şort giyme yasağı getirilmesi tepki çekti. Yaklaşık 20 erkek bu nedenle gözaltına alınırken, Ahmed Muhammed isimli Kerküklü kentte yakın tarihte benzeri görülmeyen yasağa karşı “Neden gidip yolsuzluk yapanları tutuklamıyorlar? Neden uyuşturucu satılan kafeteryaları kapatmıyorlar?” tepkisini gösterdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu düzenlemesi sonrası merkezi hükümet ile Haşdi Şabi güçlerinin Ekim 2017'de kontrolü peşmergeden zorla aldığı Kerkük'teki yasak, 28 Nisan tarihli bir kararname ile getirildi. Kerkük Emniyet Müdürlüğü Basın Sorumlusu Afrasyav Kamil, yasağın Ramazan boyunca geceleri geçerli olacağını söyleyerek “Bu tarz giyimler, Irak toplumunun kültürüne aykırıdır” iddiasında bulundu. Kamil, kararın halktan gelen şikâyetler üzerine alındığını da savundu.

Açıklamaya göre, yasağın yürürlüğe girmesinden bu ya diz altından daha kısa şort giydikleri gerekçesiyle yaklaşık 20 genç gözaltına alındı. Kamil, gençlerin mahkemeye sevk edileceğini ve serbest bırakılmalarından önce Ramazan'da bir daha şort giymeyeceklerine dair bir belge imzalayacaklarını söyledi. Kamil, Anadolu Ajansı'na açıklamasında ise gençlere para cezası verileceğini de belirtti.

‘SANKİ TEK SORUNUMUZ BU!'

Yasak Kerkük'te tepkiyle karşılanmış durumda. Rudaw sitesine konuşan Muhammed Osman isimli bir genç, “Sanki Kerkük'ün şort giyenlerden başka sorunu yok” dedi. Ahmed Muhammed isimli genç ise “Neden gidip yolsuzluk yapanları tutuklamıyorlar? Neden uyuşturucu satılan kafeteryaları kapatmıyorlar?” tepkisini gösterdi.

Kerkük'te şu an hava sıcaklıkları gündüz 34, geceleri ise 20 derece civarında seyrediyor.

Şort yasağı ise kentin yakın tarihinde bir ilk teşkil ediyor. (Dış Haberler)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.