Kızamık aşısı uyarısı!!

Kızamık aşısı uyarısı!!

Prof. Dr. Banu Anlar, nüfus hareketleri dolayısıyla dünyada kızamık hastalığında artış gözlendiğini bildirdi.

A+A-
SSPE (Subakut Sklorezon Panansefalit) hastalığını araştırmak üzere Şırnak'a gelen Prof. Dr. Anlar yaptığı açıklamada, çocukların SSPE hastalığına yakalanmaması için iki doz kızamık aşısı yaptırılması gerektiğini belirtti. SSPE hastalığına kızamık mikrobunun yol açtığını ve bunun bir beyin rahatsızlığı olduğunu bildiren Anlar, şöyle konuştu:

''Bu hastalık unutkanlık, düşme ve nöbet geçirme gibi belirtiler ile ortaya çıkıyor. Kızamık geçirenlerin küçük bir grubunda çıkıyor. Hastalığın önlemesinde aşılama çok önemlidir. Aşının yaygın uygulandığı ülkelerde bu hastalık görülmez. Bu nedenle herkesin kızamık aşısını çocuklarına tam yaptırması şarttır. Hastalığın tam tedavisi yok ama bazı ilaçlarla hastalığı yavaşlatabiliyor veya duraklatabiliyoruz. Bu hastalıkta bazen tam iyileşme de olabiliyor ama düşük bir orandır. 10 hastanın 3-4'ünde hastalığın tedaviyle durakladığını görüyoruz. Eğer erken dönemde duraklamış ise çocuklar yürüyüp konuşabiliyor, hatta güzel bir rehabilitasyonla daha iyi bir yaşam kalitesi olabiliyor. Ama maalesef yüzde 50'si yatalak olarak yaşamını sürdürüyor.''

DÜNYADA ARTIŞ VAR
''Maalesef dünyada kızamık hastalığında artış oldu. Bunun nedeni nüfus hareketleridir'' diyen Prof. Dr. Banu Anlar, ülkemizde de bu hastalığın tekrar görülmeye başlandığını ifade etti.



Bu hastalığa yakalanmamak için en önemli unsurun aşı olduğunu bildiren Anlar, ''Bunu için aşıyı yaygın uygulamak çok önemlidir. Salgın dönemlerinde 9 aylık iken başlanır kızamık aşısına, normal zamanlarda 1 yaşında başlanır ve her çocuğun okul öncesinde 2 kere kızamık aşısı olması gerekir'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.