Kolombiya sandık başında

Kolombiya sandık başında

Kolombiya meclis üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor. FARC bugün ilk demokratik seçim sınavını verecek.

A+A-

Kolombiya halkı, 2022 yılına kadar görev yapacak Senato ve Meclis üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor. Kolombiya'da Senato'ya 107, Temsilciler Meclisine 171 üyenin belirleneceği seçimler için ülke genelinde 11 bin 231 oy kullanma noktası kuruldu.

Hükümetle yaptığı barış anlaşmasıyla silah bırakan eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) lider kadrosu ve yeni siyasi parti Toplumun Alternatif Devrimci Gücü (FARC) yöneticileri de ilk defa bir seçim yarışına giriyor.

FARC'a aldığı oy oranına bakılmaksızın Senato'da 5 ve Temsilciler Meclisinde 5 olmak üzere 10 garanti sandalye verildi.

‘YARIM ASIRDIR İLK DEFA BARIŞ İÇİNDE OY KULLANACAĞIZ'

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da “Yarım asırdır barış içinde oy kullanacağımız  ilk seçim” dedi.
Öte yandan Senato için 944, Temsilciler Meclisi için 1793 olmak üzere toplam 2737 adayın yarışacağı seçimlerin güvenliği için ülke genelinde 116 bin asker görev yapacak. Özellikle Norte de Santander ve Cauca yönetim bölgelerine bağlı 12 kentte yasa dışı silahlı örgütlerin varlığı sebebiyle yoğun güvenlik önlemlerinin alınması bekleniyor.

Sandık güvenliği için ise sivil toplum kuruluşlarından 3 bin 400'e yakın gönüllü gözlemcinin yer alacağı seçimlerde Avrupa Birliği, MERCOSUR, Amerikan Devletleri Örgütü ve Andino Parlamentosu gibi topluluklardan 108 temsilcinin bulunacağı resmi bir Seçim Gözlem Misyonu oluşturuldu.
Bu arada seçim güvenliği önlemleri kapsamında ayrıca ülkenin Venezuela ile sınır kapıları da kapatıldı. Sınır geçişleri pazartesi günü saat 06.00'da tekrar başlayacak.36 milyonun üzerinden seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başlayıp 17.00'de sona erecek.

FARC LİDERİ  BAŞKANLIK ADAYLIĞINDAN ÇEKİLDİ

Kolombiya”nın seçim sürecindeki önemli gel,işmelerden biri de  Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Rodrigo Londono, sağlık sorunları nedeniyle Mayıs ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinden çekildi. Londono, geçtiğimiz hafta , seçim çalışmalarına ara vermesine neden olan kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat edilmişti.

Londono'nun adaylıktan çekildiğini duyuran FARC'IN  eski başmüzakerecisi Ivan Marquez kampanya süresi boyunca Londono'nun bazı bölgelerde şiddetli protestolarlakarşı karşıya kalması da  hatırlatarak, adaylıktan çekilme kararında bu güvenlik eksikliklerinin de bulunduğunu belirtti. Devlet başkanlığı için adaylık başvuruları gelecek hafta cuma günü sona eriyor.(Sputnik)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.