Konaklama vergisi yüzde 2 olarak Meclis’ten geçti

Konaklama vergisi yüzde 2 olarak Meclis’ten geçti

Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama ve Değerli Konut Vergisi getiren 54 maddelik kanun teklifinin 10 maddesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Kamuoyunda 'tatil vergisi' olarak bilinen Konaklama Vergisi de yasalaştı. Buna göre konaklama verg

A+A-

Dijital hizmet, konaklama ve değerli konut vergisi getiren 45 maddelik kanun teklifi komisyonda kabul edilmesinin ardından Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. İlk 10 maddesi kabul edilen teklifte ‘konaklama vergisi' maddesi de değiştirilerek kabul edildi.

Konaklama vergisi maddesinde AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle yapılan değişikliğe göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinin sunduğu hizmetlere yüzde 2 oranında konaklama vergisi uygulanacak. İşletmelerden tahsil edilecek vergiye ilişkin Cumhurbaşkanı, belirlenen oranı artırmaya veya indirmeye yetkili olacak.

KOMİSYONDA ORANLAR DEĞİŞMİŞTİ

Konaklama vergisine ilişkin Plan Bütçe Komisyonuna sunulan yüzde 2'lik teklif komisyondaki görüşmeler sırasında değiştirilmişti. 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinin kişi başına gecelik 18 lira, 2 ve 1 yıldızlı otel, pansiyon, motel, apart hotel ve kampingler ise kişi başına gecelik 6 lira ödemesine ilişkin teklif komisyonda kabul edilmiş, muhalefet şerhi hazırlayan milletvekilleri bu tarifenin büyük ve küçük işletmeler arasında düzenlemenin eşitsizlik yaratacağını savunmuştu.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerde önerge veren AK Parti grubu yeniden yüzde 2 oranını önerdi ve teklif ilk haliyle, yüzde 2 oranında uygulanmak üzere kabul edildi.

‘BELLİ YERLERDE PİŞİRİLİP MECLİS'İN ÖNÜNE GETİRİLİYOR'

Genel Kurulu madde üzerinde söz alan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak oranların değişmesini eleştirirken, “Bu kanun teklifleri burada değil, milletin Meclisi'nde değil, belli yerlerde pişirilip sonra Meclis'in önüne getiriliyor ve bizim milletvekili arkadaşlarımız da bu kanunun ruhuna bakmadan ve anlamadan altına imzaları atıp buraya getiriyor” ifadelerini kullandı.

HDP Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki ise yurt dışında da getirilen teklife benzer vergilerin olduğunu fakat bunun yerel yönetimlerce tahsil edildiğini ifade ederek, “Bu vergileri genel olarak yerel yönetimler alırlar. Çünkü çöpü toplayan da yerel yönetimlerdir, kanalizasyon sorununu çözen de yerel yönetimlerdir, o otellere suyu temin edenler de yerel yönetimlerdir ve o otellerin çevresini düzenleyen, yollarını yapanlar da yerel yönetimlerdir. Ama ısrarla bu hizmetleri yerel yönetim verdiği hâlde vergiyi merkezî iktidarın, merkezî yönetimin almasını istiyorsunuz.” diye konuştu.

Tatil yapmak isteyenlerin turistik harcamaların artacağını ifade eden İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi ise, “Bu, vatandaşın üzerindeki vergi yükünü daha da artıracağı gibi özellikle yabancı turistlerin de konaklama giderlerini artıracak ve uluslararası rekabet açısından, vergi, turizm sektörünü baltalayacaktır” dedi.

KİMLER MUAF OLACAK?

Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere hizmet veren tesisler yüzde 2 vergiden muaf olacak. Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarından da konaklama vergisi alınmayacak. (Gazete Duvar)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.