Köylü kadınların kanal temizleme çilesi

Köylü kadınların kanal temizleme çilesi

Tarım sulama kanallarının tıkanması nedeniyle köydeki kadınlar,tıkanan kanalları açmak için kolları sıvayıp büyük zorluklarla kanalın içini temizliyor.

A+A-

Yüksekova'ya 15 kilometre uzaklıkta bulunan Kısıklı Köyüne bağlı Aşağıgüveç mezrasında geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, zorlu koşulların üstesinden gelmeye çalışıyor.

Aşağıgüveç mezrasında yaşayan vatandaşlar, tarım sulama kanallarının sürekli tıkanmasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyor. Köylüler, tarım arazilerinin sulanması ve hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için yetkililerden modern sulama kanalı yapılmasını istedi.

Köylüler, köydeki tarım alanlarını sulamak ve hayvanların su ihtiyacını karşılamak için ilkel yöntemlerle yapılan su kanalını kullanıyor.

Ancak her yıl su kanalı taş ve çöp nedeniyle tıkanıyor. Tıkanan su kanalının açılaması için köydeki kadınlar kolları sıvayıp temizliğe başlıyor. Yılda bir defa ellerine aldıkları kürek ve süpürgeler ile 4 kilometre boyunca kanal temizliği yapıyorlar. Kadınlar, çektikleri eziyetin son bulması için yetkililerden modern su kanalı yapılmasını talep ediyor.Köy sakinlerden Cemile Akdoğan, “Sabah saat 7'den beridir bu kanalı temizliyoruz. Taşları kaldırıp suyun yolunu açıyoruz. Taşlar ve çöpler suyun yolunu kapatıyor. Biz de kanalı temizleyerek suyun yolunu açmaya çalışıyoruz. Allah kabul etmesin. Bize de günah. Halimizi görün. Yetkililere sesleniyoruz, derdimize çare bulunmasını talep ediyoruz” dedi.

Köyde yaklaşık 70 hanenin bulunduğunu kaydeden Melike Akdoğan ise, “Yıllardır köy halkı olarak su sıkıntısı çekiyoruz. Hatta bu dedemlerin döneminden gelen bir sorun. Yani kendimi bildim bileli su sıkıntısını çekiyoruz. Su kaynağı köy 4 kilometre uzaklıkta. Ve köy kadınları yılda bir kez gidip kanalı binbir  türlü zorlukla temizliyorlar. Kadınların yanında sadece bir çoban var. O çoban da onlara yardım etmiyor. Yani sadece kadınlar bu sorunu gidermek için çabalıyor. Bu su hem tarlalarımız için hem hayvanlarımız için olması gereken bir su.  Bu su aynı zaman da bizim içme suyumuz. Hayvanlar suyun üstünden geçince su kirlenip taşların altında kalıyor. Köylüler kanalın modern kanal haline getirilmesini istiyor. Bu sorunumuzun yetkililerce çözülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.