Kürt anaların gözü yollarda

Kürt anaların gözü yollarda

Dünyanın farklı ülkelerinde kutlanan Anneler Günü, çocuklarını çatışmalarda yitiren Kürt anneleri tarafından yine evlat acısı ve özlemi ile karşılanıyor.

A+A-
2 oğlu çatışmada bir oğlu ise işkence tezgahında can veren Havva Sabur, "20 yıldır gözümüz pencerede. Soğuk oldu mu, yağmur yağdı mı aklıma hep onlar gelir. Biz savaşın artık bitmesini istiyoruz. Çocuklarımız da bizimle otursun" dedi.

Dünyanın tüm ülkelerinde Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Anneler Günü'nü Kürt anneleri yine buruk karşılıyor. Çocuklarını çatışmalarda yitiren annelerin ortak vurgusu onurlu bir barış iken, tek kaygılarının geri çekilme sürecinde çocuklarına zarar gelmesi olduğu dile getirildi. Kızı Mizgin Atabay'ı Elazığ'ın Arıcık ilçesi kırsalında çıkan çatışmada kaybeden Cazya Atabay, 30 yıl süren çatışma ortamında en çok acı çekenin Kürt kadınları olduğunu söyledi. Kürt kadınlarının Anneler Günü'nü çocuklarından uzak kutlayacağını ifade eden Atabay, "Bizler bu savaşta ciğerlerimizi, canımızı, en önemlisi çocuklarımızı yitirdik. Ama hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik. Bizler Önderimize sahip çıktık. Gerillalarımıza sahip çıktık" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Newrozu'nda yaptığı çağrı ile başlayan sürece ilişkin umutlu olduklarını dile getiren Atabay, "Biz Kürt anneleri her zaman barış dedik, her zaman barıştan yanaydık. Şimdi gerillalarımız geri çekiliyor. Gerillalarımızın sapasağlam yerlerine ulaşması lazım. Onlar yoksa biz de yokuz" diye konuştu. 

Çocuğunun yaşadığına dair beslediği umutla giriyor Anneler Günü'ne

1993 yılında çıkan çatışmada Hacı Özer'i kaybeden Hanım Özer ise bu Anneler Günü'ne de çocuğunun yaşadığına dair içinde beslediği umuduyla giriyor. Oğlunun DNA testlerini görmeden öldüğüne inanmayacağını söyleyen Özer, bütün Kürt annelerin Anneler Günü'nü kutladı. Çocuklarını kaybettikleri için yüreklerinde kor ateşlerin yandığını dile getiren Özer, bu acıları başka annelerin yaşamaması temennisinde bulundu. Özer, "Bizler zaten çocuklarımızı yitirdik. Kimse bu acıyı yüreğimizden alıp sökemez; ama bu iki aydır cenazeler gelmiyor. İşte biz bundan mutluyuz. Ancak biz şimdi diğer çocuklarımızı merak ediyoruz. Onlara inanıyoruz ve güveniyoruz. Biz her zaman mücadelemizin arkasındayız" dedi. 

'Çocuklarımızın korkusuzca dışarı çıkmasını istiyoruz'

Cumali ve Abdullah adlı iki çocuğu PKK saflarına katılan, bir çocuğunu ise işkence sonucu yitiren ve torunu cezaevinde olan Havva Sabur da iki çocuğunun akıbetinden dahi haberdar olmadığını söyledi. Sabur, "20 yıldır gözümüz pencerede. Soğuk oldu mu, yağmur yağdı mı aklıma hep onlar gelir. Biz savaşın artık bitmesini istiyoruz. Çocuklarımız da bizimle otursun" dedi. DİHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.