Kürtlerden Esad'a çağrı

Kürtlerden Esad'a çağrı

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'ndan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a çağrı: En doğru olan şey birbirimizi kabul etmek, çözüm dilimizi geliştirmektir. Kuzey ve Doğu Suriye bölgesindeki bütün halkların kimliklerine ve haklarına sahip olması için üzer

A+A-

Türkiye'nin harekâtının ardından Suriye'de Beşar Esad yönetimiyle Kürtler arasında başlayan karşılıklı mesajlar hız kesmiyor. Devlet Başkanı Esad'ın son olarak ABD'yi Şam'la Kürtler arasındaki bir anlaşmayı engellemeye çalışmakla suçlamasının ardından, Rojava'daki özerk Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'ndan yanıt geldi. Yürütme Meclisi eşbaşkanları Abdulhamid El Mihbaş ve Berivan Halid, bir basın toplantısı düzenleyerek Şam yönetimine, “En doğru olan şey birbirimizi kabul etmek, çözüm dilimizi geliştirmektir” diye seslendi.

Rudaw'ın aktardığı açıklamaya göre Mihbaş, “Suriye devletine çağrımız var” diyerek, “Umarız Suriye devleti ve Esad, çözüm odaklı bir yaklaşım geliştirir. Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak hiçbir zaman Suriye topraklarını parçalamaya dönük bir amacımız olmadı. Suriye topraklarını parçaladığımıza dönük iddia ve söylemler gerçek değildir” ifadelerini kullandı. Mihbaş, “Suriye topraklarının parçalanmasının önüne geçenler biziz. Sekiz yıldır işgalci IŞİD/El Nusra çetelerine karşı Suriye topraklarını ve Suriye'nin birliğini savunduk” dedi.

“Bu zafer Suriye'deki bütün halklar için onur vericidir. Nasıl ki Suriye toprakları üzerinde hiçbir hesabımız yok ise hiç kimsenin de olmamalı ve Suriye sekiz yıl önceki gibi kalmalıdır” diye konuşan Mihbaş şöyle devam etti: “En doğru olan şey birbirimizi kabul etmek, çözüm dilimizi geliştirmektir. Kuzey ve Doğu Suriye bölgesindeki bütün halkların kimliklerine ve haklarına sahip olması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız.”

ESAD NE DEDİ?

Esad geçtiğimiz hafta Rus basınına demecinde, Ankara'nın harekâtının ardından Şam'la Kürtler arasında, Rusya'nın da rol oynadığını belirttiği bir yakınlaşma başladığını, ABD'ninse bunu engellemeye başladığını söylemişti. Esad, “Meseleleri çözmek konusunda, çeşitli sebeplerden ötürü bazen ilerliyoruz, bazen birkaç adım geri gidiyoruz. Bu sebeplerden biri, ABD'nin Suriye'de aktif olan silahlı gruplara, hükümetle anlaşma yapmalarını engellemek için baskıda bulunması; ki bu bir sürpriz değil” diye konuşmuştu. Esad, ABD'nin Kürtlerle Suriye'deki diğer etnik gruplar arasında bir ayrışma yaratmaya çalıştığını savunarak, “Fakat diyaloğumuz sürüyor. Bu birliklerden bazılarının Amerikalılarla işbirliği yaptığını ve onlara rapor verdiğini bilmemize rağman, savaş boyunca da devam etti. Amerikalılar onlara silah ve para veriyor, açıklamalarını onlar için yazıyor ama bu, Kürtlerin vatansever olmadığı anlamına gelmiyor” demişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.