Meclis'te tartışma

Meclis'te tartışma

HDP milletvekili Ferhat Encü’nün milletvekilliğinin CHP’li Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün’ün yönettiği oturumda düşürülmesi HDP'nin tepkisine neden oldu.

A+A-

CHP'li Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün vekilliğinin başkanlık ettiği oturumda düşürülmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi. Seçilen bir kişinin görev süresi boyunca görevinden uzaklaştırılması veya görevinden düşürülmesini doğru bulmadığını söyleyen Tüzün, “Ancak Anayasa'ya, yasalara ve Meclis İçtüzüğü'ne uymak zorundayım” dedi.

Tutuklu HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararı Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün'ün başkanlık ettiği oturumda okundu. Tüzün, önce Meclis Başkanlığı tezkeresini okuttu, ardından Encü hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararı ile milletvekilliğinin düştüğünü söyledi.

‘BU DA SİZE NASİP OLDU SAYIN BAŞKAN'

Encü kararı ile birlikte milletvekilliği düşürülen HDP'li sayısı 7 oldu. Ancak daha önceki 6 karar AK Partili Meclis Başkanvekilleri Ayşenur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın'ın Meclis Başkanvekilliğinde alındı. Bu duruma dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, “Evet, bu da bu kez size nasip oldu Sayın Başkan” dedi.

Aynı oturumda söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp de “Roboski katliamının her yerde mücadelesini yürüten arkadaşımız Sayın Ferhat Encü'nün vekilliği düşürüldü ve kendini sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir Meclis Başkanvekili kararı okuyarak bu iş oldu ki bunun da sizin dokunulmazlıklarımızı kaldırma konusundaki ‘evet' demenizden hiçbir farkı yoktur” diye konuştu.

TÜZÜN'DEN SOSYAL DEMOKRAT YANITI

Oturumun sonunda konuşan Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün, gündemde milletvekilinin düşmesiyle ilgili maddenin olduğunu ancak HDP yetkililerinin 2 saat geçmesine karşın gelip bunun gündemden çıkarılmasını talep etmediğini söyledi.

Tüzün, siyasi kimliğine dönük sözlere de, “Sosyal demokrat yapımdan hiçbir tavizim ve değişikliğim söz konusu değildir. Anayasa'nın ve İç Tüzük'ün Meclis Başkanlığına vermiş olduğu yetkiyi biz sadece burada gündeme getirdik, durum bundan ibarettir” dedi.

‘PERVİN HANIM OKUMAYI KABUL ETMEDİ'

Yaşar Tüzün'ün bu açıklamasına HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, sonraki oturumda cevap verdi. Meclis gündeminin Meclis Başkanvekiline oturumdan önce gittiğini belirten Kerestecioğlu, şunlar söyledi:

“Bizim ‘Gündemden bunu çıkarın' gibi bir ricacı olma usulümüz yok. Bu, Meclis Başkanvekilinin takdirine bağlı olan bir şeydir ve geçen hafta aynı şekilde Ferhat vekilimizin vekilliğinin düşürülmesinin gündeme gelmesi söz konusuydu ama Meclis Başkanvekilimiz Pervin Hanım bunu okumayı kabul etmedi ki daha öncesinde de böyle oldu zaten, birçok kez aynı şeyle karşı karşıya kalındı. Ben size ‘Bunu okumayın' demem. Bunu takdir etmek size ait olan bir şeydir.”

‘DÜŞÜRÜLMEYİ DOĞRU BULMUYORUM, AMA…'

Meclis Başkanvekili Tüzün, Kerestecioğlu'na oturumu kapatmadan önce yanıt verdi. Tüzün, “Sayın milletvekilleri, kişisel olarak düşüncem: Seçilen bir kişinin görev süresi boyunca görevinden uzaklaştırılması veya görevinden düşürülmesini doğru bulmuyorum. Ancak Anayasa'ya, yasalara ve Meclis İçtüzüğü'ne uymak zorunda olduğumuzu bildirmek isterim. Konu bundan ibarettir” dedi./(GazeteDuvar)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.