Mera yasakları kalktı, göçerler yollara düştü

Mera yasakları kalktı, göçerler yollara düştü

Daha önce çatışmalar yüzünden gidilemeyen ve güvenlik nedeniyle kapatılan mera ve yaylalar artık hayvan sahiplerine açıldı.

A+A-

İHA'da yer alan habere göre, son dönemlerde yaşanan çatışmalardan dolayı yok olma noktasına gelen hayvancılık, mera yasaklarının kalkmasıyla yeniden canlanmaya başladı.

Şırnaklı göçerler, bir süredir güvenlik nedeniyle çıkılmasına izin verilmeyen ve bu yıl yeniden kullanıma açılan yaylalar sayesinde, yazın bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

Hayvanlarına daha verimli otlaklar bulabilmek için mevsim şartlarına göre yer değiştirmek durumunda kalan göçer aileler, Şırnak ve ilçelerinde havaların ısınmaya başlamasıyla Beytüşşebap, Uludere ve Siirt'in Pervari ilçesinde bulunan ve serin olan yaylalara doğru yola çıkmaya başladı.

Hayvan sahipleri, yayla yasağının kaldırılması, hayvancılığın gelişmesi ve kendileri için çok önemli olduğunu değerlendirerek, yaylaların hayvan sahipleri için olmazsa olmaz bir durum olduğunu belirtti. Şırnak'ın Kumçatı beldesinde hayvancılıkla uğraşan ve çobanlık yapan Hasan Abay, yayla yasaklarının kaldırılacak olmasının kendileri gibi hayvancılıkla uğraşanlar için önemli olduğunu belirterek, "Yürüyerek yaylaya çıkacağız. Yaklaşık 15 gün boyunca sürü ile birlikte yürüyeceğiz. Siirt'in Pervari ilçesi Herekol Yaylasına gideceğiz. Yaklaşık 4 ile 5 ay orada kalacağız. Daha önce yaylalar yasaktı ama artık serbest oldu" dedi.

Çobanlık mesleğinin çok zor bir meslek olduğunu dile getiren Hacı Çakır ise, "Çobanlık mesleği zordur. Çünkü, gece-gündüz dışarıda, hayvanların içindedir. Onun için çobanlar için teşvik edici haklar verilmesi lazım. Çobanlık cazibeli hale gelirse bırakanlar tekrar geri gelir. Çünkü bir çoban bulmakta zorlanıyoruz. Hayvancılık yapıyorum sürü sahibiyim. Bu bizim dede mesleğimizdir. Ama o kadar zahmet çekiyoruz ki, bu hayvancılıkta zor geçiniyoruz. O kadar meşakkatli bir meslektir ki çoban bulamıyoruz. Bu yasakların nedeniyle, mera sıkıntısından dolayı, bir çobanın maaşı bir kaymakamın maaşından daha çoktur ama ona rağmen bir çoban bulamıyoruz. En büyük sıkıntımız mera sıkıntısıydı ama Allah'a çok şükür hükümetimiz, devletimiz bu sene mera yasağını kaldırdı. Bu hayvancılık meraların üzerine geliştirilmezse, ağılda gelişemez. Çok masraflı oluyor. Örneğin bir 4 ay ağılda tutuyoruz. Bizim gelirimizin dörtte üçü o 4 aya gidiyor" diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.