Metformin sayesinde kansere bağlı ölümler artık azalacak

Metformin sayesinde kansere bağlı ölümler artık azalacak

Araştırmalar; diyabette kullanılan metforminin, prostat kanserini önlediğini gösteriyor.

A+A-

Son aylarda yapılan çalışmalar, yıllardır diyabet tedavisinde kullanılan metforminin, prostat kanserinden korunmada yararlı olduğunu gösteriyor. Bilim adamlarının araştırmaları; metforminin, diyabeti olmayan hastalarda da güvenli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu konuda yapılan bir çalışmada; prostat kanserinin erken evresinde olan bir gruba metformin verilmiş, diğer gruba ise verilmemiş. Sonucuna göre; metforminin, diyabeti olmayan prostat kanseri hastalarında yarar sağladığıkanıtlanmış. 4 bin erkek üzerindeki başka bir araştırmada da; metformin alanlarda prostat kanserine daha az rastlandığı görülmüş. Bu gelişmelerin ışığında Dr. David Margel ise "Artık metformin sayesinde prostat kanserine bağlı ölümlerin sayısında azalma olacak" yorumunda bulundu.

ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 24 AZALDI

Yeni bir çalışmada ise şeker hastası olan 3 bin 800 erkek incelendi. Bu grubun üçte biri metforminle, üçte ikisi ise başka diyabetik ilaçlarla tedavi edildi. Dört yıl süren çalışmanın sonucuna göre; en az 19 ay metformin alanlarda, kansere çok daha az rastlandı. Kanser olanlarda ise ölüm riski yüzde 24 oranında azaldı. Bu da metforminin hem kanserden korunmada, hem de kanser tedavisinde faydalı olduğunu gösteriyor.

BAŞKA KANSER TÜRLERİNDE DE ETKİLİ

Bu ilacın, kanser hücrelerini öldürdüğü ve anti-anjiogenetik etkiye sahip olabileceği düşünülüyor. Öte yandan 20 bin vakanın incelendiği başka bir çalışmada ise, metforminin başka kanser türlerine yakalanma riskini de azalttığı görülüyor. Diyabet ve prostat kanseri, Amerika'da çok sık görülüyor. İstatistikler ise her üç erkekten birinin 60 yaşından sonra prostat kanserine yakalanacağını gösteriyor. Verilerin sonuçlarına göre; her yıl Amerika'da 300 bin yeni vakaya daha rastlanacağı ve bunlardan yaklaşık 30-35 bininin ne yazık ki hayatınıkaybedeceği iddia ediliyor.

YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

Çalışmalarda; diyabet ve obezitenin yüksek kanser riski taşımasına rağmen, glikoz kontrolü için metformin alanların kanser olma ihtimali düşük çıktı. Metforminle ilgili yapılan ve son 10 yılı kapsayan bir araştırmaya, 8 bin diyabet hastası katıldı. Araştırmanın sonucuna göre; şeker hastalarının kanser olma ihtimalinin yüzde 54 oranında azaldığı ortaya çıktı. Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında ise metforminin Amerika'da çok fazla görülen ve ikinciölüm nedeni olarak gösterilen kolorektal kanserleri de önlediği anlaşıldı. Ayrıca meme, kolon, akciğer kanserleri hastalarının yaşam sürelerini de uzattığı ortaya çıktı.

YAN ETKİLERİ HAFİFTİR

Metforminin yan etkileri çok hafiftir. En çok ishal ve mide sorunlarına rastlanır. Bu şikayetler de genellikle ilacın kullanılmaya başlanmasının ardından iki hafta sonra azalır. Verilmesi gereken günlük doz ise 2 gramdır. Sabah ve akşam yemeklerinden sonra alınabilir. Metforminin yararlarından biri de; obez hastaların kilo vermesini kolaylaştırmasıdır. Ancak böbrek, karaciğer ve ileri kalp hastalığıolanlarda doktor kontrolünde kullanılmalı ve dikkatli olunmalıdır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.