Muş'ta kadınların zorlu yolculuğu

Muş'ta kadınların zorlu yolculuğu

Muş'a bağlı Yücetepe köyünde yaşayan kadınlar, havaların çok sıcak olması nedeniyle koyun sağmaya at ve traktörlerle gidiyor.

A+A-

İlkbahar mevsiminde çıktıkları yaylalarda yaklaşık 3 ay boyunca hayvancılık faaliyetini sürdüren vatandaşlar, bu yıl sıcak hava nedeniyle yaklaşık 45 gün erken dönüş yaptı.

AA muhabirine konuşan Yücetepe köyü muhtarı Mehmet Şirin Çağlayan, yaylaya çıkan birçok köylünün 3 ay süresince hayvanlarının bakımını yaptığını ancak bu yıl yaklaşık 45 gün erken dönüş yaptıklarını ifade etti.

Köyde yaklaşık 15 bin civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu ve geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bu yıl köyde hasatların erken toplaması ve meraların açılması ile birlikte yayladan erken dönüş yaptık. Koyunlarımız yayladan indikten sonra kadınlar her gün yaklaşık 5 kilometrelik yolu gidip koyun sağmak zorunda. Havalarında çok sıcak olması nedeniyle bazı kadınlar at, bazıları traktör, bazıları ise yaya olarak köyün kırsalına her gün koyun sağmaya gitmek zorunda kalıyor."

Köyün kırsalına koyun sağmaya yürüyerek gitmek zor olduğunu belirten Zozan Tan ise "Yayla havası çok serin ve güzel olduğu için kilometrelerce yürüyerek gidip koyun sağdık ancak bu yıl yayladan erken dönüş yaptığımız için köy havası çok sıcak yürüyerek gitmemiz çok zor bu açıdan bazen traktörler bazen atlarla ve bazen ise 10 kilometre yürüyerek koyun sağmaya gidiyoruz" dedi./aa

0011_1

0001_4

000011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.