Önce ittifak sonra aday

Önce ittifak sonra aday

24 Haziran'da yapılacak erken seçim kararının Meclis'ten çıkmasının hemen ardından YSK seçim takvimini ilan edecek. Takvime göre siyasi partiler ilk olarak ittifak kararını vermek zorunda. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ise daha süre var.

A+A-

Nergis Demirkaya / Duvar

Türkiye jet hızıyla erken seçime gidiyor. AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla Meclis'e sunulan erken seçim teklifi 48 saat sonra görüşülmesi gerekirken AK Parti'nin önergesiyle daha 24 saat geçmeden Anayasa Komisyonu'nda ele alınarak kabul edildi. Teklif 24 saat geçmeden de Meclis Genel Kurulu'ndan çıkacak. Böylece Türkiye'nin 24 Haziran'da erken seçime gitmesi kesinleşecek.

Seçim kararının kesinleşmesinin ardından gözler Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) çevrilecek. YSK Başkanı Sadi Güven, “Daha önce 56 günde seçim yaptık” dedi. YSK'nın seçim takvimiyle ilgili bir sorunu görünmüyor. Meclis kararı çıktıktan sonra seçim takvimi hemen açıklanacak ama sorun muhalefetin bu takvime ne kadar hazır olduğunda.

AK Parti ve MHP'nin içinde yer aldığı “Cumhur ittifakı” kurulalı haftalar oldu, adayı da belli. Ancak aynı durum muhalefet için geçerli değil. Başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere iktidar bloku dışındaki siyasi partilerin ilk olarak ittifak kararını vermesi gerekiyor. Çünkü seçim ittifakı yasasına göre ittifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK'ya teslim etmek zorunda. Üstelik YSK'nın bu süreyi 7 günden 1 güne kadar kısaltma yetkisi var. Taslak çalışmaya göre seçim takviminin 30 Nisan'da başlayacağı düşünüldüğünde ittifak yapacak partiler bu kararı 30 Nisan'a kadar kesinleştirip YSK'ya sunacak hale getirmeleri gerekiyor.

23 NİSAN'DA SP-CHP GÖRÜŞMESİ VAR

Bu tablo nedeniyle CHP'den Saadet Partisi'ne tüm partilerin ilk gündemi de ittifak konusunu netleştirmek. Erken seçim tarihinin belli olduğu andan bu yana muhalefet partileri arasında belli temsilciler aracılığıyla görüşmeler yapıldığını biliyoruz. Bu görüşmeler kısa sürede yüz yüze kamuoyu önünde buluşmalara da dönüşecek. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu 23 Nisan günü sabah saat 10.00'da CHP'de olacak. Diğer parti liderleri ile de gelecek hafta içinde açık temaslar söz konusu olacak.

İYİ PARTİ NE YAPACAK?

Kulislerde YSK'dan seçime girme yeterliliği alıp almayacağı merak konusu olan İYİ Parti'nin Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile işbirliğinde seçime gidebileceği konuşuluyor. Ama Cumhur ittifakı dışında kalan diğer seçime girme yeterliliğine sahip daha fazla sayıda partinin bir araya gelip “demokrasi ittifakı” kurması belki çok zor ama hala ihtimal dışı değil. Sonuç olarak görüşmeler nasıl sonuçlanır bilinmez ama partilerin ilk kararı ittifak için olacak. Bu konuda 2-3 gün gibi kısa bir sürede karara varılması bekleniyor.

Seçim takvimi açısından baktığımızda ittifakın ardından sıra Cumhurbaşkanı adayını belirlemeye gelecek. YSK'nın takvimini henüz bilmiyoruz ama bunun için yaklaşık 20 gün süre olduğunu söyleyebiliriz. Muhalefet partileri arasında ittifak görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı adayı da konuşuluyor. Bu görüşmeler seçimi ilk turda almaya dönük bir ortak adayla sonuçlanır mı bilinmez ama CHP kanadının bunu zorladığını söyleyebiliriz.

Ana muhalefet yöneticileri seçim tarihi açıklandığı andan itibaren Cumhurbaşkanı adayı için Parti Meclisi'ni işaret etti. Hem ittifak hem de Cumhurbaşkanı adayının ele alınacağı CHP Parti Meclisi'nin çarşamba günü toplanması planlanıyor. Parti Meclisi'nin ardından MYK toplanacak. Bu toplantılara daha sonra teşkilat toplantıları, seçim için oluşturulan komisyonların toplantısı eklendiğinde CHP belki de son yılların en yoğun mesaisini yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.