Petrolde Husi gizemi: Yine vururuz

Petrolde Husi gizemi: Yine vururuz

Suudi Arabistan'da iki petrol tesisini hedef alan saldırılara ilişkin muamma sürüyor. Saldırıları üstlenen Husilerden Suudi Arabistan'a yeni bir tehdit gelirken, ABD de İran'a yönelttiği suçlamayı kanıtlandırmaya çalışıyor. Tahran ise suçlamaları bir kez

A+A-

Suudi Arabistan'da iki petrol tesisine düzenlenen ve küresel petrol piyasalarını alt üst eden saldırının politik arka planındaki gizem sürüyor. Saldırıyı üstlenen Husilerden bugün Suudi Arabistan'a yeni bir tehdit geldi. Husilerin Yemen'den Suudi tesislerini vurduğu tezine karşı çıkan ABD ise İran'ın sorumlu olduğu iddiasında ısrarcı. İran da saldırıyla herhangi bir ilgisi olduğu suçlamasını reddetti.

Suudi devlet petrol şirketi Saudi Aramco'nun, ülkenin doğusundaki Abqaiq ve Khurais'teki iki tesisini cumartesi günü hedef alan saldırıya ilişkin son gelişmeler şöyle:

HUSİLERDEN YENİ TEHDİT: HER AN VURABİLİRİZ

Yemen'de Suudi Arabistan'la savaşan İran destekli Husiler, bu sabah Suudi Arabistan'ı tehdit etti. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sarea, Saudi Aramco'nun petrol tesislerinin hâlâ hedeflerinde olduğunu belirterek, her an bir saldırı düzenlenebileceği tehdidinde bulundu. Sare, yabancı çalışanların tesisleri terk etmesi çağrısında bulundu. Saldırıları normal motorların yanı sıra jet motorları ile çalışan insansız hava araçlarıyla düzenlediklerini söyledi. Husilerin sözcüsü, “Suudi Arabistan Yemen'deki şiddete ve ablukaya son vermeli” dedi.

ABD UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE İRAN'I SUÇLADI

Suudi Arabistan'ın en yakın müttefiklerinden biri olan Donald Trump yönetimi ise saldırılardan İran'ı sorumlu tutmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun hafta sonunda kanıt göstermeden Tahran2ı sorumlu tutmasının ardından, ABD bu iddiasını desteklemek için dün gece bazı uydu görüntüleri yayınladı. Amerikan basınına isim vermeden konuşan bazı yetkililer de, saldırıların tesisleri vuruş yönünün ve çapının Husilerin iddiasını desteklemediğini savundu. Amerikan iddiasına göre, tesislerde 19 farklı noktada hasar meydana gelirken, saldırılar Suudi tesislerinin güneybatısında yer alan Husi bölgesinden değil, batıdan ve kuzeydoğudan düzenlendi. Bu doğrultuda, saldırıların Körfez'in kuzeyi, İran veya Irak'tan yapılmış olabileceği öne sürülüyor. 

Trump ise dün gece attığı tweetlerde, saldırıyı düzenleyenlere misilleme yapmaya hazır olduğunu söyledi. Trump, İran'ın adını anmamakla beraber, Suudi Krallığı'nın kimin sorumlu olduğuna dair açıklama yapmasının ardından harekete geçeceklerini belirtti.

İRAN: SUÇLAMALAR KABUL EDİLEMEZ

İran ise suçlamaları bir kez daha reddetti. İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi, “Bu iddiaları kabul edilemez ve tamamen temelsiz olarak kınıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.