Poyraz Bebeğe Karaciğerini Vermek İçin 20 Kişi Gönüllü Oldu

Poyraz Bebeğe Karaciğerini Vermek İçin 20 Kişi Gönüllü Oldu

Halası karaciğerini vermekten vazgeçmişti

A+A-

Antalya'da, dünyada 202 kişide görülen 'mavi ışık' hastalığına yakalanan ve sağlığına kavuşabilmesi için tek çaresi karaciğer nakli olan 4.5 aylık Poyraz bebeğe, 20 kişi karaciğerini vermek için gönüllü oldu. Hala Serpil Arıcan'ın donör olmaktan vazgeçmesinin ardından aileye ve HABERTÜRK'e telefonla ulaşan vatandaşlar, Poyraz'a karaciğerinden parça vermek istediklerini söyledi. Baba Servet Ergün, "Arayanlar bizi çok duygulandırdı. Nakil için doktorlardan haber bekliyoruz" dedi.

 

DOKTORLARDAN HABER BEKLENİYOR

Türkiye'nin her yerinden karaciğerini vermek için arayanların olduğunu belirten Ergün, "Bana ulaşanlar, Poyraz bebeğin hikayesini gazeteden okuduklarını ve çok üzüldüklerini söylediler. Hiçbir karşılık beklemeden karaciğerini vermek istediklerini belirttiler. İnsanların bu davranışı bizi çok duygulandırdı. İnsanlık hala ölmemiş. Arayanlara teşekkür ettim. Numaralarını kaydettim. Doktorlarımız, nakil için çok acele etmeye gerek olmadığını, Poyraz'ın 10 kiloya ulaşmasının daha iyi olacağını ifade ettiler. Nakil için doktorlarımızdan haber bekliyoruz. Eğer bu sırada kadavradan donör çıkarsa nakil yapılır" dedi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ ARADI

HABERTÜRK'ü arayarak Poyraz bebeğe karaciğerini vermek istediğini söyleyen 37 yaşındaki Deniz Yıldız, "Poyraz'ın hikayesini ilk günden beri takip ediyorum. Durumuna çok üzüldüm. Benim de 3 çocuğum var. Aklıma kendi çocuklarım geldi ve karaciğerimi vermek istiyorum" dedi. Karabük Eskipazar Cezaevi'nde hükümlü olan Hamit Turan Turanlı da dokularının uyması durumunda Poyraz bebeğe ciğerini vermek istediğini söyledi. Şanlıurfa Siverek Cezaevi'nden arayan Mehmet Fatih ise, "Benim babam kanser hastasıydı. Sürekli kan ihtiyacı oluyordu ama kan bile bulamıyorduk. Ailenin yaşadığı sıkıntıyı çok iyi anlayabiliyorum. Ben de karaciğerimi vermek istiyorum" diye konuştu.

HERKES DONÖR OLABİLİR Mİ?

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Özkan, 'Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi'ne göre; canlıdan organ ve doku naklinin, alıcının dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabildiğini söyledi. Bu kapsam dışında kalan organ ve doku verici adaylarının ‘Etik Kurul'a girmesi gerektiğini belirten Özkan şunları söyledi: "Etik Kurul, hasta ve verici arasında bir çıkar ilişkisi olmadığına kanaat getirirse nakle onay verir. Akraba olmayan donör adaylarının, nakil için hasta ile birlikte organ nakli merkezine başvurması ve gerekli evrakları tamamlaması gerekiyor."

HALA VAZGEÇMİŞTİ

Hastalığı nedeniyle sürekli ışık tedavisi görmesi gereken Poyraz bebek, yer olmadığı gerekçesiyle hastanelere kabul edilmeyince babası, sanayide 550 liraya fototerapi cihazı yaptırmıştı. Poyraz bebeğin hikayesinin HABERTÜRK'te manşet olmasının ardından Sağlık Bakanlığı devreye girmiş ve Poyraz, hastanede tedavi altına alınmıştı. Hastanedeki tedavisi tamamlanıp taburcu edilen Poyraz bebeğe, isminin açıklanmasını istemeyen bir medikal firması, fototerapi cihazı bağışlamıştı. İyileşebilmesi için tek çaresi karaciğer nakli olan Poyraz bebeğe, halası Serpil Arıcan karaciğerini vermek için gönüllü olmuş, ancak daha sonra çocukları ve eşinin tepkisi nedeniyle donör olmaktan vazgeçmişti. Babadan dokuları tutmadığı için, anneden de daha önce aynı hastalık nedeniyle tedavi gören kızı Hilal'e karaciğerini verdiği için nakil yapılamamıştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.