Rusya: El Nusra İdlib'deki üssümüze saldırdı

Rusya: El Nusra İdlib'deki üssümüze saldırdı

Rusya Savunma Bakanlığı: El Nusra haftasonunda İdlib'deki hava üssümüze saldırdı. Altı roket imha edildi.

A+A-

Suriye'de gözlerin çevrildiği İdlib vilayetindeki radikal militanlar konusunda Rusya'dan yeni bir açıklama var. Rusya Savunma Bakanlığı, vilayeti büyük ölçüde kontrol eden El Nusra militanlarının, cumartesi günü Rusya'ya ait olan Hmeymim Hava Üssü'ne saldırdığını açıkladı.

Bakanlık, militanların 19 Mayıs günü (dün) Hmeymim Üssü'ne altı roket attığını ve bunların hepsinin Rus hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini duyurdu.

Rusya dün, Suriye ordusunun 18 Mayıs günü İdlib'de tek taraflı ateşkes kararı aldığını fakat militanların saldırılarının sürdüğünü duyurmuştu.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

İdlib'de geçen yıl Türkiye ile Rusya arasında varılan Soçi mutabakatı ile bir anlaşma yapılmıştı. Suriye ordusunun İdlib'in kontrolünü geri almak için topyekûn bir saldırı düzenlememesi karşılığında, militanların ağır silahları ile birlikte silahsızlandırılmış tampon bölgeden çekilmesi öngörülüyordu. Rusya anlaşmanın Suriye tarafına, Türkiye de militanlara garantör olmuştu. Ancak çekilme için konulan mühlet 15 Ekim 2018'de dolarken, militanların büyük kısmı çekilmemişti. Dahası, İdlib 2019 yılının ilk haftalarında El Kaide'nin eski Suriye kolu olan Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ- eski el Nusra) kontrolüne geçmişti.

Rus yetkililer bir yandan Türkiye'nin sahada militanlara garantör olarak üstlendiği rolün ‘kolay olmadığını' söylüyor, bir yandan da İdlib'deki radikal militanlara ‘sonsuza dek' tahammül edilmeyeceğini vurguluyordu. Son haftalarda ise Suriye ordusu, İdlib'in güneyindeki bazı militanların Suriye ve Rus mevzilerine saldırması sonrası operasyon başlatmış ve bazı köylerin kontrolünü geri almıştı.

Bu gelişme sonrasında binlerce sivil evlerini terk etmek zorunda kalırken, Rusya tarafı dün, Suriye ordusunun tek taraflı ateşkes kararı aldığını ancak militanların saldırılarının sürdüğünü duyurmuştu. (Dış Haberler)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.