Rusya ile doğal gaz gerilimi tedirgin etti, soba satışları arttı

Rusya ile doğal gaz gerilimi tedirgin etti, soba satışları arttı

Soba satışlarının yüzde 40 arttığını söyledi.

A+A-
Suriye sınırında düşürülen uçak sonrası Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler bozuldu. Rusya'nın Türkiye'ye verdiği doğal gazı kesme ihtimali doğal gaz kullanıcılarını tedirgin etti. 30 senedir Ankara Ulus Sobacılar Çarşısı'nda soba satan Ferhat Yazıcı, sobanın dik, kuzine, olmak üzere 2 çeşit olduğunu söyledi. Tezek sobalarının artık büyük şehirlerde bulunmadığını ifade eden Ferhat Yazıcı, bu soba türünün genellikle köylerde kullanıldığını belirtti. Yazıcı, "Hayvanların dışkılarını tezek haline getirip sobalarında yakmak için kullanıyorlar. Bir özelliği vardır tenekeden yapılıyor. Çok iyi, kaliteli olmaz. Bir sezonluk kullanılır. Ondan sonra atılır, yenisi yapılır." şeklinde konuştu.
 
Soba satışlarının Ankara ve çevresinde iyi gittiğini kaydeden Yazıcı, "İnsanlar yavaş yavaş doğal gazdan bıktı. Kemiklerimizin ısınması lazım etimizin değil. Biz istifçi insanlarız. Kilerimizde mutlaka soba bulunsun." diye konuştu.
 
"FİYATLAR 3 KAT DAHA FAZLA OLACAK"
 
Rusya'nın gazı kesmesi yönünde çıkan haberlerin dönüşünün iyi olduğunu söyleyen esnaf Yazıcı, şöyle devam etti: "Sobacılara tekrar nur yağmaya başladı. Halk arasında bir söylenti çıktı. Rusya gazı kesecek diye. 2005'te de böyle gazı kısma durumu olmuştu. Durumlara bakarsak Rusya tekrar bir gaz kısma olayına gidecek. Soba satışları artacak. Şimdiden alsınlar koysunlar, gaz kesildiğinde sobanın fiyatı şuanda olandan 3 kat daha fazla olacaktır. Şu anda dik sobalar 100 liradan başlar 600'e kadar var. Kuzineler 225'ten başlar 500'e kadar var. Soba satışlarımız şu anda yüzde 40 artmış durumda. Rusya'nın etkisi var, kışın etkisi var. Özellikle çevre kasabalardan rağbet çok." 
 
Soba yakmanın inceliklerinden söz eden Yazıcı, "İyi soba yakmanın şartlarından bir tanesi; baca sobaya yakın olacak. En fazla 5 boru bir dirsek kullanılacak. Bacanın çekişine bağlı olarak eğer kovalı sobaysa yarım kova kömür üzerine odun üstten ateşlenecek. Kesinlikle yanan kömür üzerine kömür atılmaması lazım. Zehirleme olayları genellikle yanan sobanın üzerine kömür atılmasından kaynaklanıyor." dedi.(cihan)
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.