Sağlık Bakanlığı elektirik faturasını personele kesecek

Sağlık Bakanlığı elektirik faturasını personele kesecek

Sağlık Bakanlığı geç ödenen elektrik faturalarının cezasını konu ile ilgili personelden tahsil edeceğini bildirdi.

A+A-
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) 81 ildeki 87 kamu hastanesi kurumuna gönderdiği uyarı yazısı ile geç ödenen elektrik faturalarının cezasını konu ile ilgili personelden tahsil edeceğini bildirdi. TKHK Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan Koç imzası ile gönderilen yazıda, hastanelerin elektrik bedellerinin yüksek olmasına vurgu yapılarak, geç ödenen faturaların cezalarını konu ile ilgili görevlendirilen yönetici ve personelden tahsil edileceği kaydedildi.
11 MADDELİK TASARRUF

Sağlık Bakanlığı küresel ısınma, doğalgaz gibi ithalata dayalı enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın oluşturduğu sıkıntılar ve enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle hastanelerde tasarruf dönemini başlatıyor. 81 ildeki 87 kamu hastanesi kurumuna 'Elektrik Giderleri' başlıklı bir yazı gönderildi. TKHK Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan Koç imzalı yazıda hastanelere 11 maddelik tasarruf kapsamında yapılması gerekenler sıralandı.

ELEKTİRİK GİDERLERİNDE AZALMA OLMADI

Sağlık tesislerinde elektrik, su, telefon, ısıtma-soğutma, doğalgaz giderlerin sağlık tesislerinde azaltılmasına yönelik 17 Ocak 2013 tarihinde genel genelge yayımlandığı belirtilen yazıda, geçen süre zarfında, enerji tasarrufu konusunda idare tarafından gerekli tedbirlerin alınmadığının değerlendirildiği belirtildi. TKHK tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen, elektrik giderlerinde bir azalma olmadığı vurgulanan açıklamada, "Elektrik faturalarının zamanında ödenmemesi nedeniyle bazı sağlık tesislerinin gecikme faizi ödediği, elektrik tüketimlerinin uzun zaman dilimlerinde faturalandırılarak kademeli vergi uygulaması nedeniyle fazla tüketim bedeli ödendiği izlenmektedir. Bilindiği gibi, 5018 Sayılı Kanunu'nun 8′inci maddesinde; 'Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.' hükmü yer almaktadır." denildi.

Kredi Kartı Borcu Bunalıma Sokmasın ! Çözüm Basit. Tıklayın.
İlgili yazıda sağlık tesislerinde, enerji tasarrufu yapılması, özellikle elektrik giderlerinin azaltılması hususunda titizlikle riayet edilerek gerekli tedbirlerin alınması gerekli hususlar şöyle hatırlatıldı:

SAĞLIK TESİSLERİNDE DİGİTAL SAYAÇLAR KULLANILMALI

-Dijital elektrik sayaçları kullanılan sağlık tesislerinde tek zamanlı ve çok zamanlı tarifeler arasında fayda maliyet analizi yapılarak, ekonomik olan tarifeye geçilmeli.

-Mevcut faturalarda belirtilen sözleşme gücü 9 kW'den büyük olan sağlık tesislerinde KOMPANZASYON sistemi kurulmalıdır ve bakımları mutlaka yapılmalı.

Kompanzasyon sistemlerinin bakımları öncelikle, sağlık tesislerinin personellerince yapılmalı. Bu olamıyorsa, hizmet alımı ile yapılmalı. Ancak, sözleşmeye 'reaktif bedellerin ve cezaların oluşması halinde bu bedeller yükleniciden tahsil edilecektir' hususu mutlaka yazılmalı.

-Sağlık tesislerinin elektrik giderlerinin EPDK'nın 24.08.2006 tarihli ve 875 sayılı kararına istinaden, Resmi Sağlık Kuruluşları grubundan faturalandırılması temin edilmeli. Bu gruplamadan dolayı geçmiş dönemlerde birim fiyat farklılığı nedeniyle fazla yapılan ödemeler mahsuplaşılarak elektrik dağıtım şirketinden tahsil edilmeli.

-Belediye Gelirleri Kanununa (12.12.2009/27317 R.G.) istinaden, sağlık tesislerinin elektrik tüketim vergisinden muaf tutulması temin edilmelidir. Geçmiş dönemlerde ödenen elektrik tüketim vergisi ise mahsuplaşılarak elektrik dağıtım şirketinden tahsil edilmeli.

-Tedaş Yönetim Kurulunun 27.12.2007 tarihli ve 36-423 sayılı kararına istinaden, tahakkuk eden faturanın son ödeme tarihi, fatura okuma tarihinden enaz 45 gün sonraki tarih yapılmalı.

-Fatura okuma tarihinden 45 önceki son ödeme tarihleri nedeniyle sağlık tesislerinin ödediği gecikme cezaları

Tedaş Yönetim Kurulunun 27.12.2007 tarihli ve 36-423 sayılı kararına istinaden, mahsuplaşılarak elektrik dağıtım şirketinden tahsil edilmeli.

- 1 ay veya 1,5 ay gibi aralıklarla okunmayan elektrik sayaçları, elektrik dağıtım şirketi ile irtibat kurularak okutulmalı ve fatura edilmesi temin edilmeli.

-Elektrik faturalarının son ödeme tarihine kadar mutlaka ödenmesi temin edilmeli.

-Her hal ve şartta gecikme cezası ödenmesine meydan verilmemeli. Bundan sonraki ödenecek gecikme cezası, ceza ödenmesine neden olan personellerden tahsil edilmeli.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.