Şarbon 200 hayvanı telef etti

Şarbon 200 hayvanı telef etti

ŞIRNAK'ta Risör Deresi'ndeki merada şarbon virüsünün bulaştığı 200 küçükbaş hayvan telef oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekimi Selman Demirel, bölgede hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığını söyledi

A+A-
Şırnak'a bağlı Yeniaslanbaşar Köyü yakınlarındaki Risor Deresi'nde bulunan merada 600 küçükbaş hayvana geçen hafta şarbon virüsü bulaştı. Virüsü nedeniyle bir haftada yaklaşık 200 hayvan telef oldu. Şarbon vakası nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bölgeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken, gerekli dezenfekte çalışmaları ve şarbon aşısı yapılıyor. Şırnak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Yaldız , bölgedeki telef olan hayvanların bertaraf edilmesi ve çukurlara gömülmesi için belediyeden yardım istediklerini söyledi. İl Müdürü Ahmet Yaldız, "Belediye kireçleri hazırladı. Çukurların açılma aşamasındayız. Belediye bize yardımcı olursa hayvanları kireçli çukurlara gömerek kapatacağız. Hastalıklı hayvanları aşılamaya başladık. Şuan itibarı ile 450 hayvanı aşıladık" dedi.

HAYVAN KESİMLERİ DE YASAKLANDI

Hastalığın insan sağlığını da tehdit ettiğini ifade eden Yaldız, şöyle dedi:

"Vatandaşlardan, o bölgeye gelen görevlilere yardımcı olmalarını istiyoruz. Hayvanların biran evvel aşılanması gerek. Bu hastalık, uzun süreli hüküm sürecek nitelikte riskli bir hastalık. O bölgede yetişen hayvanların kesimlerini de yasakladık. Şarbondan ölen telef olan hayvanların etlerinin tüketilmesi de sağlık açısından tehlikeli olduğu için kasaplarımızı da bu konuda uyardık. Vatandaşlarımızın da bu konuda çok duyarlı olması gerekir."

BİYOLOJİK SİLAH OLARAK DA KULLANILIYOR

Hayvanları aşılamaya gelen İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Selman Demirel ise, Şarbon virüsünün ilkbahar döneminde yeşeren çiçekler üzerinden hayvanlara bulaşmış olabileceğini belirterek, Şarbon virüsü bulaşmamıs hayvanları da tedbir amacıyla aşıladıklarını söyledi. Demirel, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

"Bu hepimizi etkileyen. çok tehlikeli bir hastalık. Şarbon, biyolojik olarak silah olarak da kullanılan bir hastalık. İnsan sağlığını etkilediği için çok ciddiye almamız gerekiyor. İnsanlarımızın bu bölgede ölen hayvanları dezenfekte edip çukurlara gömmeleri gerekiyor. Bu bölgeye ulaşım sağlanamıyor. Araçlar gelemiyor. Hayvanlarda çok dağınık bir şekilde merada telef olmuş. Bunun için telef olan tüm hayvanları imha edemiyoruz. Bunun için vatandaşlarımızın merada gördüğü ölü hayvanı kireç dökerek kendi imkanlarıyla bir çukura gömmesi gerekiyor. Bu işimizi de rahatlatır. Hastalıklı olan hayvanlara temasların olmaması gerekiyor. En büyük sıkıntımız hastalıklı hayvanların kesilmesidir."

Veteriner Hekim Demirel, kendilerine ilk gün haber verilmesi üzerine bölgeye geldiklerinde 80 hayvanın telef olduğunu belirlediklerini anlatırken, "Vatandaşların söylediği gibi 200 hayvanın telef olması normaldır. Çünkü bu hastalık kısa sürede bulaşıp hayvanı öldürür. Hayvanların aşılama süresi 10 gündür. Bu süre zarfında hastalıklı olan hayvanlar ölmüş olabilir. Şarbon hastalığı bulaşıcıdır aynı zamanda insanlarda bulaşan bir hastalıktır" dedi.

Yöredeki çobanlardan Abdullah Sipke ise, "Yaklaşık 200 hayvanımız telef oldu. Devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Zaten kimisinin 10 hayvanı var kimisinin 20 hayvanı var. Buradaki Risor deresinde her yerde hayvanların leşleri var" dedi. DHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.