Şeker bağımlılık yapıyor

Şeker bağımlılık yapıyor

Amerikalı uzmanlar en az alkol ve tütün kadar zararlı diyor.

A+A-
Amerikalı uzmanlar, şekerin alkol ve tütün kadar zararlı ve bağımlılık yapıcı olduğunu öne sürerek, şeker konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

BBC'nin sağlık editörü Helen Briggs'in haberine göre, California Üniversitesi uzmanları, tüketimi büyük bir hızla artan şeker ve tatlandırıcı maddelerin kontrol altına alınması için vergilendirme gibi uygulamalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gıdalara eklenen şeker ve tatlandırıcıların modern insanın beslenmesindeki artan payına dikkat çeken araştırmacılar, dünyada şeker tüketiminin son 50 yılda üç kat arttığı belirtiyor.

Çocuklarda obezite konusunda önde gelen bir uzman olan Profesör Robert Lustig, hükümetlerin vergilendirme, şekerli gıda ve içeceklerin okul saatlerinde satışının kısıtlanması ya da belli bir yaşın altındakilere satış yapılmaması gibi uygulamalar önerdi.

Nature dergisinde görüşleri yayınlanan Lustig, kamu sağlığının korunması için bu konuda köklü değişimler olması gerektiğini belirtti.

ŞEKER BAĞIMLILIK YAPIYOR

California Üniversitesi'nden pediatri uzmanları, şekerin alkol ve tütüne uygulanan kısıtlamaların uygulanmasını gerektirecek özellikte olduğunu öne sürerek, "güçlü şeker lobisine karşı zorlu bir politik mücadele ile karşı karşıya olduklarını" kaydetti.

Uzmanlar, "kamuya açık mekanlarda sigara kullanımının yasaklanması, umumi tuvaletlere kondom makinelerinin konulması" gibi başlangıçta tartışma yaratan ancak basit önlemlerle kamu sağlığı konusunda önemli kazanımlar elde edildiğini hatırlatarak, "Şimdi dikkatimizi şekere yöneltmeliyiz" diye konuştu.

SAĞLIĞIN ANAHTARI DENGELİ BESLENME

İngiltere Gıda ve İçecek Federasyonu ise bir gıdayı "günah keçisi yapmanın" olumlu bir çaba olmayacağını kaydederek, sağlıklı yaşamın anahtarının "dengeli beslenme" olduğunu savunuyor.

Federasyonun Yöneticisi Barbara Gallani, bulaşıcı olmayan hastalıkların dünya genelinde yarattığı sağlık sorunlarının farkında olduklarını belirterek, duruma karşı harekete geçilmesi gerektiğini doğruladı.

"Ancak hastalıkların nedenleri çok boyutludur ve belirli gıda içeriklerini günah keçisi ilan etmek, tüketicilerin gerçekçi bir beslenme düzeni oluşturmasına yardımcı olmaz" diye konuşan Gallani, sağlıklı yaşamın anahtarının dengeli ve çeşitli bir diyet olduğunu, aynı zamanda fiziksel aktivitenin de gerektiğini vurguladı.

Nature dergisine görüş veren İngiliz Kalp Vakfı araştırma ekibi üyelerinden Doktor Peter Scarborough ise vergilendirme fikrinin değerlendirilmesi gerektiğine ancak öngörülmeyen sonuçları olabileceğine dikkat çekti.

Scarborough, insanların "pahalı olan bu gıdaları alabilmek için meyve ve sebze gibi yararlı gıdaların alımından kesintiye gidebileceğini" kaydetti. Peter Scarborough, "yağ, tuz ve şekeri vergilendirip, meyve ve sebze üretimine destek verirseniz sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz" dedi.

Sağlıksız gıdalara vergi uygulaması yapan ülkeler arasında bulunan Danimarka ve Macaristan'da donmuş yağlar, Fransa'da ise gazlı içecekler bu kapsamda yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.