Şengal’den bir halk savaşı klasiği

Şengal’den bir halk savaşı klasiği

Çete saldırılarına karşı topraklarını ve inançlarını korumaya çalışan Êzdîler aynı aileden birçok kişi mevzii arkadaşlığı yapıyor.

A+A-

Çete saldırılarına karşı topraklarını ve inançlarını korumaya çalışan Êzdîler aynı aileden birçok kişi mevzii arkadaşlığı yapıyor. Xana Sor köyünün sakinlerinden katliam sonrası gittikleri Rojava Kürdistan'ından dönen baba oğul aynı mevzide savaşıyor.

‘HEVALLER BİZE YARDIM ETSİN, BİZ DE SAVAŞALIM'

Rojava dönüşü ailesinin Güney Kürdistan'ın Sinune kasabasına yerleştiren Abbas Abdila Dilbo oğlu ile birlikte Şengal Savunma Birlikleri'ne (YBŞ) katıldı. Dilbo, Rojava Kürdistan'ında da bir Êzdî köyü olan Çelka'da 6 ay kaldıktan sonra tekrar Şengal'e döndüklerini söyledi. YBŞ savaşçısı Dilbo kutsal değerlerin ve toprağın korunmasının onlar için bir onur meselesi olduğunu dile getirerek; “Döner dönmez oğlumla gelip YBŞ'ye katıldık. Êzdîlik bizim için çok önemlidir, bizim için gurur kaynağıdır. O bizim mukaddesatımız Şengal Dağı için savaşıyoruz” dedi. Evden ayrıldıklarında baba oğul olduklarını ama YBŞ'de artık iki arkadaş olduklarını dile getiren baba, bu çabalarının DAİŞ'in elinde esir olan Êzdî kadın ve kızlarının kurtulmasına katkı olacağını dile getirdi.

“Artık Êzdîler bir araya geldi, kendi savunmalarını yapıyor. Hevaller de bize yadım etsinler, biz de savaşabilelim. Kimsenin eli bize uzanamasın, kendi savunmamızı yapalım istiyoruz” diyen YBŞ savaşçısı, eğer savunmalarının ve kendi öz yönetimlerinin olması halinde kimselerin kendilerine dayatmada bulunamayacağını dile getirdi. Şengal Êzdîleri Meclisi'nin kuruluşunu; “Elhamdülillah hükümetimiz de kuruldu, YBŞ de var Şengali'de kurtaracağız. Ne DAİŞ ne de başka bir güç bizimim içimize elini uzatamayacak. Bu güne kadar 73 ferman yaşadık 74'e izin vermeyeceğiz” dedi.

‘KİMSEYE BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

DAİŞ çetelerine karşı savaşta babası ile aynı mevziide savaşan Abdulla Abbas'da, eğitim devresinin tamamlanması ardından birliklerine katıldıklarını ve artık baba oğul değil arkadaş olduklarını dile getirdi. YBŞ Savaşçısı Abbas; “ Şerefimizi, namusumuzu dağımızı korumak için katıldık. Artık bunca fermandan sonra kimsenin kirli ellerinin bize uzanmasına müsaade etmeyeceğiz. Korunma bizden savunma bizden artık ne o parti ne o çevre kimseyi kendi iç işimize karıştırmayacağız. Bir ferman yaşadık hükümet Saddam'ın elindeydi, diğerinde Partinin (PDK) elindeydi sonra bilmem kimlerin elinde olacak artık bu olmayacak. Kimseye boyun eğmeyeceğiz. Bu gün kimsenin hükmü altında değiliz. Bu gün genç erkek ve kızlar katıldı, YBŞ büyüdü” dedi.

Baba oğul olarak birlikte mücadele etmelerinin çok değerli bir durum olduğuna vurgu yapan YBŞ savaşçısı; “Evde ben baba diyordum, babam da oğlum diyordu. Burada biz askeriz bir düzen var burada artık Hevaliz. Bu çok kıymetli bir duygu, çok gururluyuz” diyerek duygularını dile getirdi.

‘BEŞ GÜN EVE GİDEBİLİYORUM BU NORMALDİR'

Kendilerini tanımayanların dışarıdan bir daha dönemeyecekleri yönündeki söylentilerin yanlış olduğunu da belirten YBŞ savaşçısı izin alarak eve gittiklerini ve o sürede izinli olduklarını dile getirdi. Abdulla Abbas; “Bize PKK 18 ile 35 yaş arası dışında kimseyi kabul etmediğini, bir defa evden çıkanın bir daha dönemeyeceğini söylüyorlardı. Bunların hepsi yanlış. Böyle bir şey yok. Beş gün eve gidebiliyorum bu normaldir. İzin var eve gidip izinli oluyorum. Şengal direnişi için katılanlar Şengal'de kalıyor. Bu çevrede yaşayan her kesede ister Hıristiyan olsun ister başka inançlardan gelip arkadaşlara katılsınlar” dedi.

Rojava'da kaldıkları sürede katılma kararı aldığını dile getiren YBŞ savaşçısı Abdulla, Rojava'da kendisini kabul etmediklerini istiyorsa Şengal'e döndükten sonra Şengal'e katılabileceğini dile getirmelerine içerlendiğini ancak dönüşte babası ile birlikte katıldıklarını söyledi.ANF

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.