Sıcak havalarda kene ısırmalarına dikkat

Sıcak havalarda kene ısırmalarına dikkat

Türkiye’de son yılların en sıcak yazı yaşanırken, uzmanlar özellikle kırsal kesimlerdeki vatandaşlarla piknik için yeşil alanları tercih edenleri kene ısırmalarına karşı uyardı.

A+A-

Kene ısırmaları sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile Lyme hastalığının ortaya çıkabildiğine dikkat çeken uzmanlar, hastalıklar açısından tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner, kasap, mezbaha, sağlık çalışanları ile açık alanda kamp ve piknik yapanlarla korumasız olarak yeşil alanlarda bulunanların risk grubu oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hilal Adıgüzel, özellikle havaların ısınması ile birlikte kene sayısında da artış görüldüğünü belirterek, “Bu durum kene ısırıkları ile daha sık karşılaşmamıza neden olur. Keneler; otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda daha sıklıkla yaşayan küçük oval şekil böceklerdir. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve beslenmeleri sırasında çeşitli hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Bu hastalıklardan en sık bilineni Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olsa da Lyme hastalığı da kenelerle bulaşmaktadır” dedi.

Kene ısırıklarından korunmak için alınması gereken önlemlerin başında kenelerin sık bulunduğu alanlardan kaçınmak olduğunu ifade eden Dr. Hilal Adıgüzel, “Kenelerin yoğun bulunabilecekleri yerlere gitmek zorunda olduğumuz durumlarda ise koyu renkli kıyafetler giymeliyiz. Yüksek otların bulunduğu yerlerde paça aralıklarından girebilecek kenelere karşı çizme giyilmeli veya pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Riskli alanlardan dönüşte mutlaka vücut ve kıyafetler dikkatle incelenmelidir” uyarılarında bulundu.

Olası bir kene ısırığından sonra keneyi çıkartmak için çıplak elle dokunulmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Adıgüzel, “Vücuda tutunan keneyi çıkartmak için kesinlikle ezme, yakma, üzerine kolonya gibi kimyasal dökme gibi işlemler yapılmamalıdır. Bu gibi işlemler kenenin kusmasına sebep olarak hastalığın bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Kene ezilmeden bir naylon, kumaş gibi madde veya kene çıkartma kartı ile çıkarılmaya çalışılmalı, eğer bu şekilde çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu.

Ani başlayan; ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, ishal ve kanama bulgularından en az ikisinin varlığı durumunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olabileceğini savunan Dr. Hilal Adıgüzel, daha çok kene ısırması sonrasında rastlanılan Lyme hastalığında ise kene ısırığının olduğu bölgede kızarıklık, eklemde şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşabildiğine dikkat çekti. (iha)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.