Sigara trafik terör ve iş kazasından daha öldürücü

Sigara trafik terör ve iş kazasından daha öldürücü

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, dünyada 1,3 milyar kişinin sigara içtiğini belirterek, 'Bunun da yüzde 80'ini gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları oluşturuyor. Ülkemizde ise siga

A+A-

Karamürsel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sigara ve Gençlik" konulu konferansta konuşan Yıldız, tütün kullanımının adeta "kitle imha silahı" etkisi taşıdığını kaydederek, bu ölümcül tehlikenin birey ve toplum olarak farkına varılması gerektiğini söyledi. Yıldız, sigaranın, aralarında kanserin de olduğu çeşitli hastalıklara neden olduğunu vurgulayarak, tütün tüketiminin dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında geldiğini bildirdi.

SİGARA TERÖR, TRAFİK KAZASI VE İŞ KAZASINDAN 5 KAT DAHA ÖLDÜRÜCÜ

İnsanların yakalandığı hastalıkların nedenleri arasında sigaranın ilk üç arasında yer aldığına dikkati çeken Prof. Yıldız, şöyle konuştu:

"Günümüzde 1,3 milyar kişi sigara içiyor. Bunun da yüzde 80'ini gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları oluşturuyor. Ülkemizde ise sigaranın sebep olduğu ölümler sayı olarak trafik, terör, iş kazasına bağlı ölümlerden 5 kat daha fazla. Tütün salgını 20'nci yüzyılda 100 milyon kişiyi öldürdü, 21'inci yüzyılda ise 1 milyar kişiyi öldürebilir. Her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum, aseton gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunuyor. Bunlardan en az 81 tanesi doğrudan kansere sebep oluyor. Sigara bırakıldığı andan 1 yıl sonra, kalp krizi riski yüzde 50 azalıyor."

Konferansın sonunda, sigarayı bırakan Canan Timuçin, Osman Güler ve Yetiş Nurol'a, Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu tarafından teşekkür belgesi verildi.(hüryet)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.