Sıvı kaloriler de tehlikeli

Sıvı kaloriler de tehlikeli

Kilosuna dikkat eden ve kalori hesabı yapanlar için “sıvı kaloriler” terimi korkutucu olabilir.

A+A-
Kilosuna dikkat eden ve kalori hesabı yapanlar için “sıvı kaloriler” terimi korkutucu olabilir. Aslında öyle de olmalı, çünkü içtiğimiz kaloriler boğazdan aşağı oldukça kolay ve hızlı gidiyor.

Özellikle yaş ilerledikçe ve hareket azaldıkça her bir kalori göbeğinize veya kalçanıza koşarak gidiyor ve yapışıp kalıyor.

Dilara Koçak

Bir bardak konsantre meyve suyu, limonata, şekerli çay veya kremalı kahve masum bir içecek gibi görünse de kalori dünyasında hiç de masum değil.

Örneğin 1 bardak mocha kahveyi tam yağlı süt ve krema ile içtiğinizde 300 -400 kalori almış oluyorsunuz.

Kahveye ve çikolata aromasına “Beyaz” kelimesini eklemek daha da fazla kalori demek.Beyaz çikolatalı mocha için 100 kalori daha ekleyin yani 500 kalori neredeyse 1 öğünlük yemek kalorisi oysa dişleriniz hareket bile etmedi ve kolayca içiverdiniz.

Özellikle de genç nesil bu aromalı kahveleri çok fazla tüketmeye başladı. Bu konuda çocukları bilinçlendirmekte fayda var, özellikle hareketsiz gençler için sıvı kaloriler tehlikeli olabilir. Elbette mochanızı yağsız süt veya soya sütü ile yaptırmakla kalorisi 220 -250 kaloriye (yağsız sütle ve kremasız) indirilebilir. Ancak yine de her gün içmeniz halinde toplamı haftada 1540, ayda 6160 kalori eder. Ve üstelik buna günün geri kalanında içtiğiniz diğer içecekler dahil bile değil.

Eğer her gün bir mocha kahve, akşamüstü bir - iki şişe gazlı içecek veya şekerli çay, akşam da bir iki kadeh şarap içerseniz hesabı şöyle oluyor:

İçecek Kalori

Caffe mocha (normal süt ve kremalı) 400 kalori

Gazlı içecek 150 kalori

Çay ( günlük toplam 7 şeker) 140 kalori

Toplam: 690 KALORİ Sonra günde 700 kaloriden hesaplayın; haftada 4900, ayda 19.600 sıvı kalorisi ! Ayda 19.600 eksik kalori, aylık 3.2 kg yağ kaybetmeniz demek. Üstelik sadece ufak değişikliklerle.

Kalorili içecekler yerine kalorisiz içecekler seçmeyi deneyebilir ve suyu daha fazla kullanabilirsiniz. İşte size başka bir örnek

İçecek Kalori
Sütlü kahve-Latte (kremasız ve yağsız süt) 110

Maden suyu (1-2 adet) 0

Çay (şekersiz) 0

Gazlı içecek veya soğuk çay (şekersiz) 0

Bol su 0

Toplam: 110 KALORİ Bu tabloya baktığınızda ilk tablodaki günlük 690 kalorinin 110 kaloriye indiğini göreceksiniz. Yani günde 580 kalori eksik almış oluyorsunuz.

Formda olmak ve sağlıklı yaşamak hiç de zor değil, yeter ki siz yiyecek ve içecekleri daha yakından tanımaya çalışın ve bu konuda emek ve çaba gösterin. Vücudunuz size hemen cevap veriyor. .

Sıvı kalorileri, mideyi yemek kalorileri kadar çok etkilemiyor ve böylece açlık hissini aynı derecede tatmin etmiyor. Bir daha yüksek kalorili bir içecek içtiğinizde bir saat sonra midenizin durumuna bakın. Nasıl hissediyorsunuz? Hâlâ tatmin olmuş hissediyor musunuz?

Yüksek fruktozlu mısır şurubunu tüketirken dikkat edin. Bazı araştırma sonuçları obezitedeki artışı birçok gazlı içecekte, meyve suyunda ve sporiçeceklerinde kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubuna bağlıyorlar. Şeker içermeyen içecekleri tercih gazlı içecek seviyorsanız doğal maden suyunu tercih edin.

Sürekli tatlandırıcı kullanırken ölçülü olmak lazım. Son araştırmalar günde bir tatlandırılmış içeceğin veya sabah kahvesine atılan bir tatlandırıcının endişelenecek bir durum olmadığını gösteriyor. Ancak bundan çok daha fazlasını düzenli olarak tüketiyor veya sürekli tatlandırılmış düşük kalorili yiyeceklerden çok yiyorsanız kullandığınız ürünleri azaltmanız tavsiye ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.