Stres çarkının mucidi ortaya çıktı, haline şaşıracaksınız

Stres çarkının mucidi ortaya çıktı, haline şaşıracaksınız

İngiliz Guardian gazetesi dünyayı kasıp kavuran stres çarkının mucidinin geçimini zor sağladığını yazdı.

A+A-

ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan Catherine Hettinger, dünya çapında milyonlarca satan stres çarkını 7 yaşındaki kızını eğlendirmek için yaklaşık 20 yıl önce düşündü.

Hatta 8 yıl boyunca da patentini elinde tuttu fakat 2005 yılında yenileme ücreti olan 400 doları (yaklaşık 1400 lira) ödeyemeyince patenti boşa düştü.

Stres çarkını bugün üretenler ciddi kâr ederken, 62 yaşındaki Hettinger, mütevazı evinden daha ucuz bir apartman dairesine taşınmış; bağlantısı kopan telefon hattının eski haline gelip gelmeyeceğini ve aracını doğru düzgün çalışır hale getirmek için nasıl para bulacağını düşünüyor.

Evinin yakınlarında bir kahvecide Guardian'a mülakat veren Hettinger, “Mucit olmak zorlayıcı bir şey. İcatların yalnızca yüzde 3'ü para kazandırıyor. Evini ipotek ettiren ve çok daha fazlasını kaybeden mucitleri gördüm. Ev arkadaşı alıyorsunuz, arkadaşlarınızdan ve ailenizden yarım alıyorsunuz. Çok zor” dedi.

Patenti elinde tutabilse, şimdilerde hatırı sayılır bir servete sahip olacağını da kabul eden Hettinger, “Hiçbir sorunum olmazdı. Bu da çok güzel olur” şeklinde konuştu.

Sözcü'nün haberine göre, bazı insanların kendisini Sen deli misin” diye sorduklarını anlatan talihsiz mucit sözlerini şöyle sürdürdü: “Tasarladığım bir şeyi insanların anlaması ve gerçekten işlerine yaraması beni memnun ediyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.