Suriyeli çocuklardan yüzde 39’u okula gidebiliyor

Suriyeli çocuklardan yüzde 39’u okula gidebiliyor

UNHCR dünya genelinde toplam 3 milyon 700 bin çocuk sığınmacının okula gidemediğini, Türkiye’deki sığınmacı çocuklardan ancak yüzde 39’unun eğitim olanağı bulabildiğini açıkladı. UNESCO ise ilköğretim dışında kalan çocuk oranlarının en yüksek olduğu 10 ül

A+A-

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dünya genelinde toplam 3 milyon 700 bin 3 milyon 700 bin çocuk sığınmacının okula gidemediğini açıkladı.

UNHCR raporunda; dünya genelinde çocukların yüzde 90'u ilkokula giderken, çocuk sığınmacılarda bu rakam yüzde 50'ye kadar geriliyor.

Sığınmacı çocuklardan sadece yüzde 1'i ilkokuldan sonra eğitimine devam etme olanağı bulunabiliyor.

Raporda, çeşitli ülkelerdeki 4 milyon 400 bin Suriyeli çocuk sığınmacıların yüzde 35'inin okul çağında olduğu, Türkiye'ye bu ülkeden gelen sığınmacı çocukların sadece yüzde 39'unun okula gidebildiği ifade edildi.

UNHCR, Lübnan'a sığınamcı olarak giden Suriyeliler'in çocuklarından yüzde 40'ının, Ürdün'de ise yüzde 70'inin okula gitme fırsatı bulabildiğini belirtti.

18 milyon çocuk okula gidemiyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) web sayfasında yayınladığı 2016 Dünya Eğitim Raporu'nda dünya genelinde çocukların ilkokul düzeyinde eğitim alabilmesi için 25 yıllık çalışma yapılması gerektiğini açıkladı.

BM'nin 17 küresel sürdürülebilir kalkınma hedefi içinde yer alan ‘Herkes için eğitim' hedefine 2030 yılında ulaşılabileceğini bildirirken, ilköğretim dışında kalan çocuk oranlarının en yüksek olduğu 10 ülkede her 5 çocuktan 2'sinin (18 milyon çocuk) okula gitmediğini açıkladı.

Dünyada okula gitmeyen çocuk oranının en yüksek olduğu 10 ülke arasında Afganistan (yüzde 46), Sudan (yüzde 45), Nijer (yüzde 38) ve Nijerya (yüzde 34) da yer almaktadır.

Bu durum, insani acil durumlarının ve uzayıp giden krizlerin çocukları okullarından nasıl kopardığını net biçimde gösterdiği belirtilirken, Suriye'ye komşu ülkelerde sığınmacı durumundaki 600 bin Suriyeli çocuğun da okula gidemediği ifade edildi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.