Sürücülere müjde! O cezayı ödemeyebilirsiniz

Sürücülere müjde! O cezayı ödemeyebilirsiniz

Düzce Sulh Ceza Hakimliği, habersiz yapılan radarlı hız denetiminde bir araca kesilen para cezasını iptal etti.

A+A-

Jandarma Trafik ekiplerinin karayolundaradarlı hız denetimine takılan Mehmet Değerli isimli sürücüye, hız limitini yüzde 30 oranında aştığı gerekçesiyle para cezası uygulandı.

Sürücü, habersiz ve uyarı levhası olmadan yapılan denetim sonucu uygulanan bu cezaya itiraz ederek, Düzce Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, verdiği kararda, yasa ve ilgili yönetmelikler gereği karayolunda yapılacak radarlı hız denetimlerinin hangi yol güzergahlarında ve hangi sürelerde yapılacağının önceden sürücülere bildirilmesi gerektiğini, idarenin her konuda sürücüleri önceden bilgilendirmek zorunda olduğu, karayolundan yararlananlara yol, trafik durumu ve yakın çevre ile ilgili gerekli bilgileri vermek, yasaklamaları ve kısıtlamaları önceden bildirmek suretiyle trafik düzen ve güvenliğini sağlamak amacına yönelik olarak karayolundaki her türlü düzenleme ve denetimlerin trafik işaret ve levhalarıyla yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Kararda, “Dolayısıyla radarlı hız denetiminin karayolunun hani kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı hususunda sürücülere her şeyden önce trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesinin zorunlu olduğu, kişilerin can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla yapılması gereken denetimlerin yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan, kural ihlalini yapmasını beklemenin trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına geleceği ve bu durumun hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağı açıktır. Bu gerekçelerle, verilen para cezasının iptal edilmesine hükmedilmiştir” denildi.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.