Suudi Arabistan: Esad kaldı

Suudi Arabistan: Esad kaldı

Suriye'de iç savaşın başından beri silahlı isyancılara ilk destek veren ülkelerden Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, savaşta gelinen noktayı değerlendirdi: Beşar kalıyor. ABD Suriye'den çekilmemeli.

A+A-

İran karşıtı tavrı ve ülke içinde gücünü artırmak için düzenlediği yolsuzluk operasyonuyla gündemde olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Washington ziyareti sırasında Suriye konusunda dikkat çekici açıklamalar yaptı. Selman, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığını sürdürmesini istediğini belirtip, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirme politikasından geri adım attıklarını açıkça ilan etti. Selman, “Beşar kalıyor” dedi.

‘BEŞAR'IN ÇIKARI İRAN'DA DEĞİL'

TIME dergisine konuşan Selman, Esad'ın ‘muhtemelen devrilmeyeceğini' söyleyip, ‘Tahran'ın kuklası haline gelmemesini umduğunu' belirtti. Veliaht Prens, “Beşar kalıyor. Fakat Beşar'ın çıkarının, İranlıların her yapmak istediklerini yapmalarına izin vermemek olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan, Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'de silahlı isyancılara ilk destek veren ülkelerden biri olmuştu.

ABD'YE ÇAĞRI: SURİYE'DEN ÇIKMAYIN

Veliaht prens TIME ile söyleşisinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın “Çok yakında Suriye'den çekileceğiz, bırakalım başkaları ilgilensin” sözlerini de değerlendirdi. Böyle bir çekilmenin Suriye'deki İran nüfuzunu artıracağı görüşünü savunan Selman, ABD'ye Suriye'de kalma çağrısı yaptı.

Veliaht prens, “Amerikan askerlerinin uzun vadede olmasa da en azından orta vadede kalması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Selman, ABD'nin Suriye'deki varlığı sayesinde İran'ın Lübnan-Suriye-Irak hattı üzerinden bir ‘Şii hilali' kurmasının engellendiğini, Suriye'deki Amerikan askeri varlığının bu bağlamdaki son girişim olduğunu savundu. Suudi veliaht prens, “Eğer o askerleri Suriye'nin doğusundan çekerseniz, bu kontrol noktasını kaybedersiniz” dedi.

32 yaşındaki veliaht prens, tahta çıkma sırasının geçen yıl değiştirilmesini sağlayarak Suudi Arabistan'ın bir sonraki kralı olmayı garantilemişti. ‘Ezeli düşman' olarak gördüğü İran'a karşı sert tavrının ve Yemen'de İran'la verilen vekalet savaşını tırmandırmasının yanı sıra ülke içinde ‘tek adam' olma yolundaki hamleleri, yanı sıra kadınların toplumsal rolünün artırılması gibi adımlarıyla dikkat çekiyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.