TÜİK: Sehven yapılan hata düzeltildi

TÜİK: Sehven yapılan hata düzeltildi

TÜİK, büyüme rakamlarının hesaplanmasında 'sehven' hata yapıldığını ve bunun düzeltildiğini açıkladı. TÜİK, hatanın ana göstergeleri etkilemediğini öne sürerken, kimi uzmanlar rakamların şişirildiğini söylüyor.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerinin sabit sermaye oluşumuna ilişkin bazı alt bileşen tablolarında yapılan hatanın düzeltildiğini belirterek, bu değişikliğin ‘GSYH büyüklüklerinde ve büyüme oranlarında değişikliğe neden olmadığı'nı duyurdu.

TÜİK'in ‘kamuoyunu bilgilendirme' sayfasında, ‘Dönemsel GSYH IV. Çeyrek: Ekim-Aralık 2016 Gayrisafi Sabit Sermaye Oluşumu Tablolarında düzeltme duyurusu' başlığıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:

“31 Mart 2017 tarihinde saat 10:00'da yayımlanan ‘Gayrisafi Yurtiçi Hasıla IV. Çeyrek Ekim-Aralık 2016' Haber Bülteni'nde 2016 yılı III. Çeyrek gayrisafi sabit sermaye oluşumuna ilişkin alt bileşen tablolarında ‘makine ve teçhizat' cari ve zincirlenmiş hacim endeksi hesaplamalarında sehven hata yapılmıştır. Bu durum harcama bileşenlerinde yer alan gayrisafi sabit sermaye oluşumu kalemine ilişkin göstergeleri etkilememektedir. GSYH büyüklüklerinde ve büyüme oranlarında herhangi bir değişiklik yoktur. Haber bülteni eki ve ilgili istatistiksel tablolar bu kapsamda düzeltilmiş olup tekrar yayımlanmıştır. Bu aksaklıktan dolayı kullanıcılarımızdan özür diler, konuyu kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Ekonomistler Tuncer Bulutay, Korkut Boratav, Oktar Türel, Yavuz Ege, Aşkın Türeli ve Ercan Uygur, TÜİK'in yeni milli gelir serisini oluştururken aldığı parametreleri eleştirmiş, bunun sonucu olarak rakamların şişirildiğini yazmıştı. Bu isimler, temel verilerin üretim anketlerinden muhasebe kayıtlarına, örneğin vergi beyannamelerine kaydırılmasının sakıncasına dikkat çekmişti. Bu tür kayıtların, reel ekonomik değişkenlerden kopuk olabileceğine, ekonomik tanımların yerini idari ve yasal tanımların alabileceğine ve kurallar, vergiler, tanımlar değiştikçe sonuçların farklılaşabileceğine dikkat çekilmişti./GazeteDuvar

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.