'Türkiye'de Organik Tavuk yok'

'Türkiye'de Organik Tavuk yok'

Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, Türkiye'de organik tavuk olmadığını savundu

A+A-

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, 'organik' adı altında oldukça yüksek fiyatlara satılantavuk etinin seri üretiminin imkansız olduğunu, dünyada ve Türkiye'de hormonlutavuk etinin de olmadığını, her pilice tek tek hormon uygulamanın mümkün olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, Çukurova Üniversitesi çatısı altında TÜBİTAKdesteği ile kurulan AR-GE kümesinde yürüttükleri çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Prof. Dr. Kutlu, 'organik tavuk' ismi altında çok yüksek fiyatlara piliç veyatavuk eti satıldığını belirterek Türkiye'de organik tavuk olmadığını savundu.

Organik tavuk üretiminin araştırma bazında kolay, ancak seri üretimde imkansız olduğunu ileri süren Kutlu, "Çünkü bu konuyla ilgili olan mevzuata göre, organik hayvansal üretimde kullanılacak hayvanların ve yemlerin öncelikle organik olması gerekiyor. Türkiye'de organik denilebilecek çiftlik hayvanlarını ancak ve ancak dağa yakın etek bölgelerde, geçit bölgelerinde, orman kenarlarında bulmak mümkün. Onun dışında geniş üretim alanlarında, Ege, Marmara, Çukurova ve İç Anadolu gibi modern tarım uygulamalarının yapıldığı, kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımının yaygın olduğu bölgelerde yetiştirilen hayvanların ve yemlerinin organikliğinden söz etmek mümkün değil" dedi.

DUDAK UÇUKLATAN RAKAMLARA SATILIYOR

Tavukçulukta da çok değişik organik ürünler olduğunu marketlerde ve satış reyonlarında görüldüğünü anlatan Kutlu şu bilgileri verdi: "Etiket fiyatlarına baktığımız zaman dudak uçuklatan rakamlarla satışa sunulduğunu görüyoruz. Bu ürünlerin mevzuata göre organik olmaları hemen hemen imkansız. Bu ürünlerin organik olduğu belgesi veya sertifikası yok. Yalnızca adı var, üreticiye güvenmekten başka şansınız yok. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı ülkemizde organik yem üretimi yapılamamaktadır. Hayvan materyali organik olduğu iddia edilse dahi elde edilen hayvansal ürünün organik olması mümkün değil. Mevzuata göre üretimi yapılan piliç-tavuk eti veya yumurtasının organik olabilmesi için pek çok koşul var. İlk iki koşul yemin ve hayvan materyalinin organik olması. Maalesef ülkemizde bunun ikisi de yok.

Ülkemizde açık alanda veya merada yapılan tavukçuluk organik tavukçuluk gibi algılanmakta veya bu yönde algı yaratılmaya çalışılmakta, ürün organik olarak tanıtılmakta, çok yüksek fiyatlarla pazarlanmakta. Tüketici istismarı olarak da nitelendirilebilecek bu olay, sağlıklı tavuk eti tüketimine de darbe vurmaktadır. Nerede yetiştirildiği, hangi hijyen koşullarında yetiştirildiği, kesilip tüketiciye ulaştırıldığı bilinmeyen bu ürünlere güvenli gıda demek mümkün değil. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda bu tür ürünlerin ciddi mikrobiyolojik riskleri taşıdığı da saptanmış."

HORMON UYGULAMASI YOK

Tavukçuluk sektöründe hiçbir zaman 'hormon' kullanılmadığını da vurgulayan Kutlu, şöyle dedi: "Dünyada ve Türkiye'de seri üretim yapılan işletmelerde hormon kullanımı mümkün değil. Uzun yıllar ıslah çalışmaları sonucu elde edilen çabuk gelişen ve büyüyen hibritlerle üretim yapılıyor. Hormon uygulaması olabilmesi için hormonların hayvanlara tek tek enjeksiyonla verilmesi gerekir. 50-100 binlik hayvan kapasitesine sahip bir kümeste tek tek hayvanlara hormon uygulaması yapmak ekonomik olmadığı gibi doğru bir sonuç alınabilecek işlem de değildir. Markalı ürünler üretim süreci kontrol altına alındığı için çok daha güvenli. Bakanlık tarafından çok ciddi bir şekilde denetim altında tutuluyor bu konu. Organik adı altında üretilip satılan piliç veya tavuk etleri kaynağı ve güvenilirliği sorunlu ürünler olup, tüketici sağlığı açısından asla tercih edilmemesi gereken riskli gıdalardır."

DHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.