Türkiye İran yaptırımlarından muaf

Türkiye İran yaptırımlarından muaf

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a yönelik bugün devreye soktukları yeni yaptırımlardan geçici olarak muaf tutulacak olan sekiz ülkeyi açıkladı. Listede, Ham petrolünün büyük kısmını İran'dan alan Türkiye de var.

A+A-

Washington, İran'ın petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırımlarının ayrıntılarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Hazine Bakanı Steve Mnuchin ortak basın toplantısında yaptırımlardan etkilenecek İranlı şirketler ve kişilerin isimlerini kamuoyuyla paylaşırken, petrol kısıtlamasından geçici olarak muaf tutulacak ülkeleri de açıkladı.

Ham petrolünün büyük kısmını İran'dan alan Türkiye'nin yanı sıra Çin, Hindistan, Güney Kore, İtalya, Yunanistan, Japonya ve Tayvan da muaf tutulan ülkeler arasında yer aldı.

İki bakanın açıklamasına göre,

  • 700'den fazla İranlı şahıs, varlık, uçak ve gemiye yaptırım uygulamacak;
  • Yaptırımlar, 50 İran bankasını ve yan kuruluşlarını hedef alacak;
  • İran Hava Yolları ve 65'ten fazla uçağı yaptırımlara tabi tutulacak;
  • İran Atom Enerjisi Kurumu ile 23 yan kuruluşu ve ilgili kişiler yaptırım listesine alınacak;
  • İran'ın nakliyecilik ve enerji sektörlerinde 200'den fazla şahıs ve gemi hedef alınacak.

POMPEO: YENİ ANLAŞMA İÇİN MASAYA GELECEKLER

Pompeo, basın açıklamasında ‘İran'ın ekonomik faaliyetlerinin hızla gerilemesi sayesinde yeni bir nükleer anlaşma için masaya oturmanın mümkün olacağını' savundu. ABD'li bakan, şu ana dek 20'den fazla ülkenin İran'dan petrol ithalatını durdurduğunu söyledi. Mnuchin ise Avrupa ülkelerinin İran yaptırımlarına uymasını beklediklerini ancak insani alışverişler dahil olmak üzere bazı ekonomik ilişkilere göz yumacaklarını söyledi.

GAME OF THRONES AZARI

Pompeo, hafta sonunda Trump'ın Game of Thrones dizisinden esinlenerek ‘Yaptırımlar geliyor' yazılı bir fotoğraf paylaşması hakkında bir soru soran gazeteci de azarladı. ABD'li bakan, bu paylaşımın ‘uygun olup olmadığına' dair bir soruya yanıtında, İranlı general Kasım Süleymani'nin de benzer bir görsel paylaştığını söyleyip “Hiçbirinizin bu konuda yorum yaptığını görmedim. Onun elinde amerikan kanı var” dedi.

SWIFT DE ‘YAPTIRIM' KARARI ALDI

Öte yandan, ABD'li bakanların açıklamasından kısa süre sonra, dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan Belçika merkezli SWIFT sisteminden de bir açıklama geldi. SWIFT, ‘bazı İran bankalarını mesajlaşma sistemine girişini, küresel finans sisteminin istikrarı ve bütünlüğü için askıya aldığını' duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı cuma günü SWIFT'i tehdit etmiş; ‘İran yaptırımları kapsamındaki kurumlara mali hizmeti kesmemesi halinde' SWIFT'in de yaptırıma maruz kalabileceğini açıklamıştı. (Dış Haberler)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.