''Türkiye Suriye'de ateşkesi ihlal ediyorsa yaptırım uygulayın''

''Türkiye Suriye'de ateşkesi ihlal ediyorsa yaptırım uygulayın''

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'den beş senatör, Türkiye'nin Suriye'deki ateşkes anlaşmasına uyup uymadığının araştırılmasını istedi. Senatörler Dışişleri Bakanı Pompeo'ya yazdıkları mektupta, ateşkes ihlali tespit edilirse yaptırım uygulanmasını is

A+A-

ABD'de Kongre'nin, Türkiye'nin Suriye'deki harekatı nedeniyle Donald Trump yönetimi üzerinde kurduğu baskı sürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da planlanan Washington ziyaretinin dün teyit edilmesinin ardından, beş senatörden partilerüstü bir yaptırım çağrısı geldi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat beş senatör, ‘Türkiye'nin ABD'yle Suriye'de vardığı ateşkes anlaşmasını ihlâl ettiği' iddialarının araştırılmasını istedi; bunun teyit edilmesi halinde de yaptırım uygulanması için Trump yönetimine çağrı yaptı.

‘BİZİ ACİLEN BİLGİLENDİRİN'

Senatörler Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya hitaben bir mektup kaleme aldı. Mektupta, “Riskler göz önünde bulundurulduğunda, zaman kaybetmemek çok önemli” denilerek, ‘Türk güçlerinin Suriye'nin kuzeydoğusunda üzerinde anlaşılan güvenli bölgenin dışında hareket ettiğine' ve ‘Tel Tamir yakınlarında Suriyeli Kürtlere saldırdığına' dair haberlere dikkat çekildi.

Bu iddiaların teyit edilmesi halinde Türkiye'ye yaptırım istenen mektupta şu ifadeler kullanıldı:

“Sizden Türkiye'nin ve/veya ona bağlı güçlerinin Tel Abyad ve Resulayn kentleri arasında doğudan batıya ve 30 kilometre güneydeki M4-M10 yoluna kadar yer alan bölge dışında faaliyet gösterip göstermedikleri konusunda bizi acilen bilgilendirmenizi istiyoruz. Eğer durum böyleyse, yönetim Türkiye'ye 17 Ekim anlaşmasını ihlâli nedeniyle yaptırım uygulamayı planlıyor mu?”

‘İHLAL TESPİT EDİLİRSE TRUMP SÖYLEDİĞİNİ YAPSIN'

“Türk ya da Türkiye destekli askeri güçlerin Suriyeli Kürtlere Tel Tamir yakınlarında saldırdığına dair bir dizi söylenti var. Bu doğruysa, Ankara Moskova ve Washignton ile ayrı ayrı yaptığı ateşkes anlaşmalarını ihlâl ediyor demektir” ifadeleri yer aldı.

“Başkan Trump pek çok kez Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ‘Türkiye ekonomisini yerle bir etmekle' tehdit etti” ifadelerinin yer aldığı mektup, şöyle devam etti: “Bu pozisyon doğrultusunda, yönetimden hızlı bir şekilde 17 Ekim anlaşmasının uygulanması için sert ekonomik yaptırımları devreye sokacak önlemler almasını istiyoruz.”

KİMLER İMZALADI?

Mektup, Türkiye'nin harekatına en yüksek sesli tepkiyi gösteren Cumhuriyetçi Senatörler Lindsey Graham ve Marsha Blackburn'un yanı sıra Demokrat Senatörler Chris Van Hollen, Richard Blumenthal ve Jeanne Shaheen'nin imzasını taşıyor.

Söz konusu senatörler, Trump'ın Suriye'nin kuzeyinden asker çekmesine en fazla karşı çıkan Kongre üyeleri arasındaydı.

CNN'E KONUŞAN YETKİLİ: İDDİALAR İNANDIRICI

CNN International‘a konuşan bir Amerikan savunma yetkilisiyse, Amerikan hükümetinin ‘Türkiye'nin ateşkesi ihlal ettiğine dair iddiaların inandırıcı olduğuna inandığını söyledi. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.