Tutuklu vekillerden İmralı çağrısı

Tutuklu vekillerden İmralı çağrısı

Tutuklu vekiller Öcalan'a görüş yasağına tepki gösterdi. Tecrit iddialarını sordu.

A+A-

Aralarında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Selma Irmak, Ferhat Encü'nün de aralarında bulunduğu dokuz tutuklu HDP'li vekil Abdullah Öcalan'a tecrit iddiaları ile ilgili açıklama yaptı.

Vekiller İmralı'da bulunan Öcalan'ın avukatlarının görüşme talebinin AKP hükümetleri tarafından 670 kez reddedildiğini belirtti. 5 Nisan 2015'te başlayan tecritin 11 Eylül 2016'da Öcalan'ın ailesinden bir kişi ile bayram görüşmesi hariç bugüne kadar devam ettiğini ifade eden vekiller, Öcalan'ın sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili savcı açıklamalarının da güven verici ve inandırıcı olmadığını anlattılar.

Tecrit politikasının gerginlik ve kutuplaşmaya hizmet edeceğini yazan vekiller iktidardan, devlet kurumlarından ve meclisteki partilerden bu konuda adım atmalarını istediler.

BİR AN EVVEL ADIM ATILMALI

Açıklamada yer alan talepler şöyle sıralandı:

“I. Her geçen gün endişelerin arttığı ve beklentilerin yükseldiği bir dönemi yaşıyoruz. İktidardan ve devlet kurumlarından tecridi sona erdirecek gerekli tavrın ve ciddiyetin sergilenmesini bekliyoruz. Bir an evvel adım atılmalıdır.

II. Tecrit politikası gerginlik, kutuplaşma ve çatışma demektir; Kürt halkına yönelik bölgesel düşmanlık demektir; Kürt ile ilgili her şeyin karşısında olmak demektir. Ama sadece bu da değildir. Sayın Öcalan'ın Dolmabahçe Mutabakatı için hazırlamış olduğu 10 maddelik deklarasyondaki Türkiye'nin demokratikleşmesi maddelerine; bu coğrafyada yaşayan tüm halkların, inançların ve kültürlerin eşit bir biçimde birarada yaşaması anlayışının da karşısında olmak demektir.

Demokratik kamuoyundan ve halkımızdan konuya sahip çıkmalarını bekliyoruz. Çünkü Sayın Öcalan, barışın ve çözümün gerçekleşmesi için aklıyla, fikriyle, önerileriyle ve tüm varlığıyla son derece ciddi katkılar yapmış olan; önümüzdeki dönemde de hem bölgesel hem yerel düzeyde barışçı ve demokratik adımlarla sorunların çözüme ulaşmasını sağlayacak önemli bir kişiliktir. Barış ve çözüm isteyenlerin bu konuya duyarsız kalmaları beklenemez.

III. Başta CPT olmak üzere konuyla ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara çağrı yapıyoruz: Bu hukuksuzluk karşısında suskun kalmayın.

IV. Meclis'e çağrı yapıyoruz: İçeride eşit haklara sahip özgür yurttaşlar olarak barış içinde yaşamanın; dışarıda Kürt halkıyla ekonomik, sosyal, kültürel, ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirildiği bir ortamda, el ele yaşamanın da anahtarı Sayın Öcalan'dadır. Meclis bu konuda aktif, barışçı ve demokratik bir tutum geliştirmek istiyorsa adım atmalı, siyasi partiler büyük barış ve çözüm girişiminin sahibi ve yöneticisi olmalıdır. ”

Selahattin Demirtaş – Edirne Cezaevi
Figen Yüksekdağ – Kandıra Cezaevi
İdris Baluken – Sincan Cezaevi
Çağlar Demirel – Kandıra Cezaevi
Selma Irmak – Kandıra Cezaevi
Gülser Yıldırım – Kandıra Cezaevi
Burcu Çelik – Sincan Cezaevi
Abdullah Zeydan – Edirne Cezaevi
Ferhat Encü – Kandıra Cezaevi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.