Van binlerce İranlı turiste ev sahipliği yapıyor!

Van binlerce İranlı turiste ev sahipliği yapıyor!

Otellerin yüzde 100 doluluk oranını yakaladığı kentte, İranlı turistler için bu yıl üçüncüsü düzenlenen Van Alışveriş Festivaline (Shopping Fest) ise 950 firma katıldı.

A+A-

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Abdullah Aras, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van'da bulunan İranlı turistlerin gerek ülke gerek de ilin ekonomisine ciddi katkı sağladığını ifade ettiler. Kentte binlerce İranlı turist bulunduğunu ifade eden Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, temel amaçlarının İranlı turistlerin huzur ve güven içerisinde burada daha çok zaman geçirmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Takva, “İranlı turistlerimize yönelik bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Van Alışveriş Festivali (Shopping Fest), bir marka festival haline geldi. Artık 15 Mart-5 Nisan tarihleri konuşulduğunda Türkiye'nin kadim şehirlerinden olan, güneşin doğduğu şehirde bir festivalin olduğu algısı literatürdeki yerini de almaya başladı. Buradaki temel amacımız, ilimize gelen İranlı turistlerin burada daha fazla vakit geçirmelerini sağlamaktır” dedi.

“950'nin üzerinde firma başvurusu var”

Üç yıldan bu yana Shopping Fest'in lansmanını yaptıklarını anlatan Takva, “Bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak sokak gösterilerini biraz daha etkin hale getirmeye çalışıyoruz. Kenyalı bir grubumuz var. Yine bu yıl katılımcı firma sayımızda yüzde 100'e yakın bir artış gösterdi. 2015 yılında 400 firma ile başlamıştık. Bu yıl 950'nin üzerinde firma başvurusu olduğunu biliyoruz. Bu kentte daha fazla bu meseleye sahip çıkıldığını, aidiyetin daha da güçlü hale geldiğini görmekteyiz. Bu da son derece memnuniyet vericidir” diye konuştu.

“Konaklama sektöründe doluluk oranı yüzde 100'ü buldu”

Bu yıl İran'ın Tebriz, Urumiye ve Hoy kentlerinde çok ciddi bir Van lansmanı yaptıklarını anlatan Takva, “Şu anda bu kentlerde billboardlarda reklamlarımız mevcuttur. Yoğun bir İranlı ilgisi var. Tabi bunlarla sınırlı kalmamamız gerektiğini biliyoruz. Destekçi tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Özellikle konaklama sektöründe doluluk oranlarının neredeyse yüzde 100 olduğunu ifade etmek gerekir. Bu vesileyle esnafımıza ve tüccarımıza bir çağrı da yapmak istiyorum. Artık bu festivallerin geleneksel bir tarzda misafirperverlikle değerlendirmesi gerekiyor. Bu insanlar misafirimiz hem de velinimetimizdir. Bu olayı uzun ve sürdürülebilir kılmanın yollarını aramamız gerekir. Fırsatçılığa asla müsamaha göstermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

“Van, en çok konuşulan kentlerin başında geliyor”

Van'ın son günlerde ülkede en çok konuşulan illerin başında geldiğini de sözlerine ekleyen Takva, geçtiğimiz günlerde Van'da bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Van ziyaretlerini de yerinde ve olumlu bulduklarını belirtti.

“İranlı turistler Van'ın ekonomisine katkı sağlıyor”

İranlı turistlerin Van'ın ekonomisine ciddi katkı sağladığını anlatan MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdullah Aras ise, “Van'da mart ve nisan ayları içerisinde yoğun bir İranlı turist akını yaşıyoruz. Dolayısıyla bu tarihlerde ticaret ve sanayi odamız tarafından düzenlenen alışveriş günleri de önem arz ediyor. Bu festivalin İran turizmine artı bir değer sunacağını ve daha fazla İranlı turistin ilimizi ziyaret etmesine vesile olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla da Van'ın ekonomisine katkı sağlayacaktır. Burada sadece İranlı vatandaşlar ilimize gelmiyor. İranlı esnaf ve tüccar da ilimize gelerek zaman geçirmektedirler. Onun için bu süreyi daha iyi değerlendirmemiz ve bu insanların ilimizde memnuniyet içerisinde ayrılmalarını sağlamamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Van hak ettiği noktaya gelecek”

İranlı turistlerin yoğunlukta olduğu dönemde düzenlenen etkinliklerin son derece önemli olduğunun altını çizen Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt da, “Burada alışveriş günleri festivali bizim için çok anlamlı ve değerlidir. İnşallah bu şekilde Van'ımız hak ettiği noktaya gelecektir. Gerek İran, gerek Irak, gerekse de diğer ülkelerden turistleri çeker bizler de tüm esnafımızla birlikte bu misafirlerimizi karşılar ve mutlu bir şekilde ülkelerine dönmelerini sağlarız. Burada yapılan indirimler çok önemlidir. Çünkü esnafımız bu insanlara değer verdiğini ortaya koyuyor. İnşallah İranlı misafirlerimiz bu 13-14 günlük tatillerini burada huzur içerisinde geçirerek ülkelerine geri döneceklerdir” ifadelerini kullandı.

“İranlı turistler ilimize eğlence ve alışveriş için geliyor”

TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de, İranlı turistlerin kente yoğun olarak geldiği bir dönem yaşandığını belirterek, “Biliyorsunuz bu dönem İranlı turistlerin ilimize en yoğun şekilde geldiği dönemdir. Esnafımızın bu anlamda indirim yapmaları İran pazarı noktasında sevindirici bir gelişmedir. İran'dan gelen halk da bundan oldukça memnundur. Biliyorsunuz turistler ilimize daha çok eğlence ve alışveriş için geliyorlar. Bizler bunu destekliyoruz. Bu tür festivallerin yıl içerisine yayılmasını istiyoruz. Bu Van'ın ekonomisine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.İHA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.