Verimli bir yarıyıl tatili için ailelere öneriler

Verimli bir yarıyıl tatili için ailelere öneriler

Yarıyıl tatilinde çocuğunuz vaktini nasıl doğru değerlendirebilirsiniz? Uzmanlardan ebeveynlere tavsiyeler.

A+A-
Yarıyıl tatiline girdiğimiz şu günlerde, ebeveynlerin çocuklara yaklaşımını değerlendiren Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi uzmanları, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Çocukların hem dinlenmeleri, hem eğlenmeleri hem de okula gittikleri dönemde zaman bulamadıkları etkinlikleri ve faaliyetleri gerçekleştirmeleri için fırsat yaratan yarıyıl tatili nihayet geldi. Öğrenciler için sevinç kaynağı olan tatil dönemlerinde vaktin doğru değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi uzmanları, tatilin hiçbir iş yapmadan vakit geçirmek olmadığını vurguladılar. Tatil dönemine ilişkin, ailelere bazı tavsiyelerde bulunan uzmanlar, "Doğru değerlendirilmediği takdirde tatil, çocuğun başıboş olarak hareket ettiği bir zaman dilimine dönüşür. Bu nedenle tatilde dinlenmek, ilgi ve hobileri geliştirmek, okulda öğrenilen bilgi ve becerileri pekiştirmek gelişimsel açıdan önemlidir." dediler.

TATİLİ ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE PLANLAYIN

Çocuğun bulunduğu yaş ve cinsiyet grubuna göre tatil programının şekillendirilmesinin daha uygun olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Yarıyılın yorgunluğu kısa sürede atılır. Bu dinlenmenin ardından öğrenci yeni bir enerji ve istekle çalışabilecek duruma gelebilir." diyerek öğrencilerin tatillerde de çeşitli öğrenme etkinliklerinde bulunmasının gerekliliğine dikkat çektiler.



HOŞLANDIĞI ETKİNLİKLERDEN BAŞLAYIN
Tatil etkinliklerinin planlanmasında çocuğun özgürlüğü, ilgi alanları ve ihtiyaçlarının büyük önem taşıdığını ifade eden Eyüboğlu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi uzmanları, bu sürecin çocukla birlikte planlanmasının daha doğru olacağının altını çizdiler. Uzmanlar ayrıca "Çalışmaya çocuğun hoşlandığı etkinliklerden başlanmalı, başarısı övülmeli, sonra yavaş yavaş diğer etkinliklere geçilmelidir. Tatillerde yapılan bu etkinlikler, çocuklarda sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlar, öz disiplin geliştirir, öğrenmeye ilgi uyandırır." şeklinde bilgi verdiler.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi uzmanlarından verimli bir yarıyıl tatili için ailelere öneriler:

-Çocuğunuzun karnesini başka öğrencilerin karneleri ile kıyaslamayın. Akranları ile kıyaslanmak, arkadaşlarının kendisinden daha iyi olduğuna vurgu yapmak, başarısızlıkla suçlamak; çocuğunuzda kaygı, yetersizlik ve özgüven eksikliği hatta değersizlik duygularına yol açar. Bu tür davranışlar çocuk ile anne-baba arasında iletişim kopukluklarına, çocuğun ailesinden uzaklaşarak dış çevreye yönelmesine neden olur.

-Çocuğunuzun karne notlarını değerlendirirken öncelikle karnedeki olumlu yönlere vurgu yapın. Bu durum, onun özgüveninin artmasına, başarı duygusunun pekişmesine yol açar. Olumlu yönleri vurguladıktan sonra çocuğunuzun kendini ifade etmesine de fırsat vererek başarısızlıklar üzerinde durun. Başarısızlığının nedenlerini çocuğunuzla birlikte, suçlayıcı ve yargılayıcı bir dil kullanmadan değerlendirerek, çözüm yolları üzerinde konuşun. Bu dönem, başarısız olunan derslerin de desteklenmesi ve telafisi için bulunmaz bir fırsattır.

-Çocuğunuzla geçireceğiniz zamanın uzunluğu değil kalitesi önemlidir. Çocuğunuz ile geçirdiğiniz vaktin kalitesini artırarak onun bu konudaki ihtiyacını mümkün olduğunca karşılamaya çalışın.

-Bu dönemde çocuğunuzun uyku düzeninin bozulmamasına özen gösterin.

- Çocuğunuzun kitaplığını zenginleştirin ve kitapları; inceleme, resimleme, drama ve öykü tamamlama etkinlikleri şeklinde yaşantısına katabilmesine olanak sağlayın.

-Çocuğunuzun yaşıtları ile birlikte vakit geçirmesi için de zaman ve ortam

yaratın.

-Çocuğunuzun TV ve bilgisayarla geçireceği zamanı sınırlandırın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.