Yeni askerlik sistemi son durum nedir?

Yeni askerlik sistemi son durum nedir?

Tek tip askerlik olarak bilinen yeni askerlik sisteminde son durum nedir? Kamuoyunu yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor.

A+A-

Yeni askerlik sisteminde son durum nedir? Henüz askerlik görevini yerine getirmemiş vatandaşların yakından takip ettiği yeni askerlik sisteminde son aşamaya gelindi.

Yeni sistemin ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda araştırmalar sürerken, resmi makamlardan peş peşe açıklamalar geliyor. Bakan Akar, son hale getirilen sunumu Beştepe'de bulunan Külliye'de Başkan Erdoğan'a ve bazı AK Parti kurmayları ile MYK üyelerine tanıtmıştı. Peki, yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek?

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir süredir hazırlıkları süren yeni askerlik sistemin son şeklini başta Başkan Erdoğan olmak üzere MYK üyelerine ve AK Parti kurmaylarına geçtiğimiz hafta anlattı. Toplantıya Ankara'da bulunan bazı MYK üyeleri ve grup başkanvekilleri katıldı.

Askerlik sisteminin tüm ayrıntılarıyla değerlendirildiği toplantı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Beştepe'de ele alınan yeni askerlik sistemine ilişkin düzenlemenin Erdoğan'ın onayının ardından önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilerek 23 Haziran seçimi öncesinde yasalaşması bekleniyor.

Toplantıda 23 Haziran'da yenilenecek olan İstanbul seçimlerine dönük çalışmalarla, kampanya döneminde atılacak adımların da değerlendirildiği ifade ediliyor.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yeni askerlik sisteminde en çok merak edilenlerden biri de askerlik süresi.

İşte yeni askerlik sisteminin detayları:

ASKERLİK SÜRESİ

* Askerlik hizmet süresi temel askerlik eğitimi dahil olmak üzere;

- eğitim farkı gözetmeksizin herkes için altı ay,

- yedek subay ve astsubaylar için on iki aydır.

* Altı aylık görev süresini tamamlamış er ve erbaşlar amirlerinin de onayıyla, eğer isterlerse altı ay daha askerlik hizmetlerine devam edebilirler.

YEDEK SUBAY VE YEDEK ASTSUBAY SEÇİMİ

* Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından TSK'nın ihtiyaç miktarınca yedek subay alınır. Askerlik görevine devam etmek isteyenler yedek subay olarak değerlendirilir diğerleri de er ve erbaş olarak askerlik hizmetini yerine getirir.

* İki veya üç yıl süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından TSK'nın ihtiyacı miktarınca yedek astsubay alınır. İhtiyaç fazlaları er ve erbaş olarak askerlik hizmetlerini yerine getirir.

BEDELLİ ASKERLİK

* Askerliğini bedelli olarak yapmak isteyenler, eğitim şartı aranmaksızın 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu (günümüz şartlarında 31 bin tl) bulunacak bedel miktarını ödemek ve bir aylık temel askerlik eğitimini yerine getirmek şartıyla askerlik yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılır.

* Belirtilen 240 bin gösterge Cumhurbaşkanınca iki katına kadar artırılabilir veya yarısına kadar azaltılabilir.

* İsteklilerin sayısının Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen kontenjandan fazla olması durumunda istekliler arasından kura ile seçim yapılacaktır.

GEREKÇELER

• Yeni sistem tasarlanırken TSK ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur.

• Yeni sistem süreklilik arz etmektedir. Zorunlu askerlik kapsamında TSK'nın asker ihtiyacı güvence altına alınmıştır. Bedelli askerlik sistemi sürekli hale getirilmiştir.

• Bedelli Askerlik sistemi sürekli hale getirilmiştir. Böylece yükümlüler bedelli askerlik çıkıp çıkmayacağı noktasında ikilemden kurtulmuşlardır.

• Yeni askerlik sistemi bireylerin eğitim hakkını göz önüne almıştır.

• Yedek astsubaylık sistemiyle yüksekokul mezunlarından da TSK etkin bir şekilde yararlanacaktır.

• Yeni sistemle birlikte zorunlu asker sayısı azaltılacak ve böylece TSK'nın daha etkin ve verimli olması sağlanacaktır

AMAÇ

• Askerlik yükümlülerinin hizmet sürelerinde eşitliği amaçlayan bir sistem oluşturulması.

• İnsan gücü kaynağının etkin ve verimli kullanılması.

• Asker alma kanunundaki eğitimli - eğitimsiz ayrımına sebep olan sistemin ortadan kaldırılması.

 Bedelli askerlik sisteminin kalıcı hale getirilmesi.

• Bedelli askerlikte çeşitli sorunlara sebebiyet veren yaş sınırının ortadan kaldırılarak daha net bir sistemin getirilmesi.

• Zorunlu askerlik görevinde başarılı olan gençlerin TSK'da istihdam edilmesi.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN YENİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz gün Dolmabahçe'de gençlerle buluşan Erdoğan, yeni askerlik sistemi ile ilgili şunları şöyledi:

Yeni askerlik sistemiyle ilgili olarak 4 hatta 5 ana başlık var. Bunlardan bir tanesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı; ikincisi öngörülebilir oluşu; üçüncüsü süreklilik; dördüncüsü eğitim ve mesleki gelişim ihtiyacı; bir diğeri de eğitimli insan gücü kaynağının etkin ve verimli kullanılması.

Bir şey çok çok önemli, bedelli askerlikle diğerleri karıştırılıyor. Bedelli askerlik noktasında yıllarca çok ciddi birikimler, bunun dışında yurt dışında olanların 'Bizim durumumuz ne olacak?', 'Bedellide ücretler şu şekilde ağır, bu şekilde ağır.' gibi birçok şeyler oluyordu. Bir dönem yaptığımız değerlendirmelerde belli bir bedel koyduk. Tabii kabul edenler oldu ve geldiler, askerliklerini o ücretten yaptılar. Daha sonra bir düşüş söz konusu oldu ve bu düşüşle birlikte attığımız bazı adımlar oldu.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ

Erdoğan, son dönemde gelinen noktada ücretin bedellide ciddi manada düşürüldüğünü dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bu düşürülen ücretle de şu anda askerlik kabul görmeye başladı. Yükümlü erbaş, erler var; yedek astsubaylık var, bir de yedek subaylık var. Bunlar bu dönemin farklı özellikleri. Tabii yedek subaylıkta alışılmış olan süreç devam ediyor. Ancak asıl önemli olan yedek astsubaylık ki burada istihdamda şu anda meslek yüksek okulları da burada görev alabilecekler. Bu şimdi oraya bir farklılık getiriyor. Aynı şekilde yükümlü erbaş, er, burada da... Hepsinde de tabii belli bir ücret ödeniyor bu süreç içerisinde. Bütün bunlarla beraber aslolan bizim için de gerçekten çok çok önemli olan bir süreç de şu: 5 ay kıta diyoruz, burada belli bir harçlık kendilerine ödeniyor. 5 aydan sonra kendisi terhis olabiliyor, bu imkan var ama bunun öncesinde 1 ay temel eğitimden geçiyor.

Yedek astsubaylıkta ise 2 ay temel sınıf eğitimi, bu da harçlıklı, ardından 10 ay da kıta hizmeti var. Burada da yine eğer isterse terhis olur, 'Devam edeceğim.' derse, devam etme şansı var. Devam etme kararını verirse, bu nereye götürür onu? Bu, onu astsubaylığa götürür. Astsubay olduktan sonra bir başka imkanı daha var. Oradan subaylığa bile geçebilir. Subaylığa geçmenin ötesinde bir imkan daha var. Eğer gerçekten imtihanları başarıyla verirse, generalliğe kadar gidebilir. Yedek subaylıkta da yine 2 ay temel sınıf eğitimi var. Yine harçlığı alıyor ve ardından 10 ay kıta var. 12 ay oluyor. İsterse yine terhis, isterse yedek subaylıktan subaylığa geçebiliyor." (TAKVİM)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.