Yeni Zelanda'da silah yasağı

Yeni Zelanda'da silah yasağı

Yeni Zelanda, cami katliamında kullanılan türden yarı otomatik askeri silahları yasakladı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern '15 Mart'ta tarihimiz sonsuza dek değişti. Şimdi yasalarımız da değişecek' dedi.

A+A-

İki camide 50 kişinin öldürülmesi sonrası saldırılarda kullanılan yarı otomatik silahları yasaklamayı vaat eden Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern sözünü tuttu. Yeni Zelanda hükümeti, askeri nitelikteki yarı otomatik silahları ve saldırı tüfeklerini yasakladı.

Ardern silah yasasında yapılan değişiklikle ilgili düzenlediği basın toplantısında yasağın derhal yürürlüğe girdiğini söyledi. Ardern, “15 Mart'ta tarihimiz sonsuza dek değişti. Şimdi yasalarımız da değişecek. Bugün bütün Yeni Zelandalılar adına, silah yasalarımızı güçlendirmek ve ülkemizi daha güvenli hale getirmek için harekete geçiyoruz. 15 Mart'taki terör saldırısında kullanılan bütün yarı otomatik silahlar yasaklandı” dedi. Ardern, kapasitesi artırılmış sarjörlerin ve ateş hızını artıran aletlerin kullanımının da yasaklandığını açıkladı.

MİLYONLARCA DOLARLIK BEDELİ HALKA GERİ ÖDENECEK

Ardern, teslim edilen silahların bedellerinin sahiplerine geri ödeceneğini de açıkladı. Bu durumun devlete maliyetinin 69 ila 139 milyon dolar arasında olması bekleniyor.

HAPİS VE PARA CEZASI GETİRİLİYOR

Yeni yasa kapsamında, silah sahiplerinin yasaklanan silahlara ilişkin bilgileri polisle paylaşması ve tanınan süre içinde teslim etmeleri gerekiyor. Silahlarını teslim etmeyenler için 3 yıla kadar hapis ve 4 bin dolara kadar para cezası öngörülüyor.

Christchurch kentindeki katliama dek, ülkede sabıkası olmayan 16 yaşın üzerindeki kişileri geçerli bir neden sunmaları halinde ruhsat veriliyordu. (Dış Haberler)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.