Yeniden Kemal Kılıçdaroğlu seçildi

Yeniden Kemal Kılıçdaroğlu seçildi

CHP'nin 36’ncı Olağan Kurultayı'nda oy verme işlemi tamamlandı. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı'na yeniden seçildi.

A+A-

CHP'nin 36'ncı Olağan Kongresinde 20.35'te başlayan oy verme işlemi 23.13'te sona erdi. CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda başkanlık yarışı için delegeler oylarını kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçerli 1237 oyun 790'ının alarak yeniden genel başkan seçildi. Kılıçdaroğlu'nun karşısına 2. kez çıkan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise 447 oy aldı. Geçersiz oy sayısı 16 oldu.

Kurultay Divan Başkanlığı'nın duyurusuna göre CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 1130 delegenin imzasıyla aday gösterildi. İnce içinse 115 delege oy verdi. Daha sonra Kılıçdaroğlu'nun verdiği dilekçe ile mükerrer olan 47 oy İnce'nin delege imza listesinde sayıldı. Böylece Kılıçdaroğlu 1083, İnce ise 162 oyla aday gösterilmiş oldu.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçilmişti.

293 DELEGE SANDIKTA FARKLI OY KULLANDI

Kılıçdaroğlu'nun 1083 delege tarafından aday gösterildiği düşünüldüğünde Kılıçdaroğlu'nun genel başkan adaylığı için imza veren 293 delege sandık başında tercihini farklı kullanmış oldu. İnce de aynı şekilde imza verenlerin yanı sıra 285 delegeden daha oy almış oldu.

2014 YILININDA NE OLMUŞTU?

Kılıçdaroğlu ile İnce ilk kez yarışmadı. CHP'nin 2014 yılındaki 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Muharrem İnce 177 delegenin imzasıyla Kemal Kılıçdaroğlu ise 944 delegenin imzasıyla aday gösterildi. Yapılan seçimin sonunda Kılıçdaroğlu 1155 geçerli oyun 740'ını alarak genel başkan seçildi. Muharrem İnce ise delegelerden 415 oy aldı. Kullanılan oyların 26'ı da geçersiz sayıldı.

‘DEMOKRASİYİ YÜCELTMEK ZORUNDAYIZ'

Sonuçların açıklanmasının ardından Kılıçdaroğlu alkışlar eşliğinde kürsüye geldi. Kılıçdaroğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Üstlendiğim görevin sorumluluğunu çok iyi biliyorum. Bu ülkenin her ferdinin hakkını hukukunu ve adaletini korumak için her türlü mücadeleyi yapacağıma sizlere söz veriyorum. Bu yaşadığımız ortamda CHP'ye genel başkanlık yapmanın sıradan bir iş olmadığını çok iyi biliyorum. Biz haklı davamızı sonuna kadar götüreceğiz. Adaleti, demokrasiyi hukuku birlikte savunacağız. Birlikte yaşamayı savunacağız. Önümüzdeki süreçte zor koşullarda mücadele vereceğiz. Demokrasiyi yüceltmek zorundayız, bu bizim temel görevimizdir”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından bazı satırbaşları şöyle:

KİM KARŞI KARŞIYA GETİRDİ? Hapishanelerin tıka basa olduğu bir Türkiye'de kimse evinde rahat uyuyamaz. Gazetecilerin hapiste olduğu bir Türkiye'de kimse demokrasiden söz edemez. Türkiye, tarihinin en zor dönemeçlerinden birini yaşıyor. İnsanlar kaygıyla Türkiye'nin bekasından söz ediyorlar. Şu soruyu hep beraber sormak zorundayız. 15 yılda bu beka sorunuyla Türkiye'yi kim karşı karşıya getirmiştir?” 7 şehidimiz var Afrin'de. Gerçekten hepimiz çok üzgünüz. Kahraman askerlerimiz, Mehmetçiklerimize minnet borçluyuz. Allah rahmet eylesin. Bütün milletimize baş sağlığı diliyoruz.

HUZUR İSTİYORUZ: Bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak istiyoruz. Hangi rejimi benimsemişlerle benimsesinler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir' demiştir. Beni tekrar bu onurlu göreve seçtiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Önümüzdeki süreç, zorlu bir süreçtir. Farklı görüşler olabilir. Ama hiç kimse unutmasın: Bizimle beraber aynı paralelde yer almayan arkadaşlarımın başımın üstünde yeri var.

Sandıktan çıkan sonuçlar şöyle;

1266 delege
1253 oy kullanan
1237 geçerli
16 geçersiz

Oy kullanma ve sayımı sırasında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı müdahale için sandıkların kurulu olduğu alanın çevresinde özel güvenlik görevlileri görev yaptı. Oy sayımı sırasında Kurultay Divanı'ndan da sık sık sandıklara fazla yaklaşılmaması, sayımın uzaktan izlenmesi uyarısı yapıldı.

CHP Genel Başkanı ve adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 22.20'de 1 numaralı sandıkta oy kullandı. Kılıçdaroğlu'nun oy verme kabininden çıkışında tribünlerden “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları yükseldi.

CHP 36. Olağan Kurultayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı 

Cumhuriyet Halk Partisi 36. Olağan Kurultay sonuç bildirgesi yayınlandı. “Darbe girişimi bahane edilerek karşı darbe gerçekleştirilmiş ve ilan edilen OHAL aracılığıyla temel hak ve hürriyetlerimiz yok edilmiştir” ifadeleri kullanılan bildirgede, “Tek adam rejimine son verilecek ve kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sisteme geçilmesi” parti hedefi olarak belirlendi.

CHP 36. Olağan Kurultay sonuç bildirgesi şöyle:

OHAL aracılığıyla temel hak ve hürriyetlerimiz yok edilmiştir

Darbe girişimi bahane edilerek karşı darbe gerçekleştirilmiş ve ilan edilen OHAL aracılığıyla temel hak ve hürriyetlerimiz yok edilmiştir.

Milli servetimiz ve birikimlerimiz yağmalanmış, geniş halk kitleleri işsizlik ve yoksulluğa mahkum edilmiştir.

Daha acı olanı ise, birlikte yaşama irademiz; ayrıştıran, kutuplaştıran ve ötekileştiren kimlik siyaseti ile aşındırılmıştır.

Hiç kimse unutmasın bu ahval ve şerait içinde ülkemizin umudu kuruluşun ve kurtuluşun Partisi olan CHP Cumhuriyetin temel değerleri ve sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinden ödün vermeksizin yoluna devam edecek, ülkemizi çağdaş uygarlığa taşıyacaktır. Hiçbir güç bizi bu kutsal davamızdan alıkoyamayacaktır.

Parti örgütünün hedef ve öncelikleri aşağıdaki ilkeler olacaktır

Bu çerçevede; önümüzdeki dönemin Parti Örgütünün hedef ve öncelikleri aşağıdaki ilkeler olacaktır.

1-Tek adam rejimine son verilecek ve kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sisteme geçilecektir.

2-Cumhuriyet ve demokrasinin temeli olan laiklik ilkesinden taviz verilmeyecek ne dinin siyasallaştırılmasına ne de siyasetin dinselleştirilmesine izin verilmeyecektir.

3-Din, vicdan ve inanç özgürlüğüne müdahalelere izin verilmeyecek, yaşamın her alanında adalet ve huzur sağlanacaktır.

4-OHAL derhal kaldırılacak, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yasama ve yargı denetimine alınacak ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün siyasi ayağı kesinlikle ortaya çıkarılacaktır.

5-Yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü sağlanarak, tüm vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği güvence altına alınacak, seçimler adil ve güvenli olacaktır.

6-Kürt sorunu eşit yurttaşlık temelinde, ulusal bütünlük ve toplumsal uzlaşı ile çözülecektir.

7-Çağdaş demokrasilerde 4. güç olarak benimsenen medya özgürlüğü sağlanacaktır.

8-Yüksek katma değerli kapsayıcı büyüme hedeflenecek, eğitim ve sağlık parasız, kaliteli ve ulaşılabilir olacaktır.

9-Herkes milli gelirden hakkını alacak, açlık ve yoksulluk sıfırlanacak, gelir dağılımı adaletini ve bölgesel kalkınmayı sağlamak devletin temel görevi olacaktır.

10-Tarımsal üretim planlanacak, ekilmeyen tarım arazisi kalmayacak, çiftçi desteklenerek ithalata karşı korunacak ve Türkiye tarımda tekrar kendi kendine yeten ülke konumuna getirilecektir.

11-Devlet şeffaf, tarafsız ve hesap verebilir olacak, kamuda tüm atamalar liyakata uygun yapılacak, yolsuzluk suçlarında zamanaşımı kaldırılacak, cezaları ağırlaştırılacak ve yolsuzluk yapanlardan hesap sorulacaktır.

12-Asgari ücret vergi dışı bırakılacak, taşeronların tümü kadroya alınacak, tüm kamu ve özel sektör çalışanlarına sendikalaşma özgürlüğü tanınacak, sendikalaşma özendirilecek, eşit işe eşit ücret uygulanacaktır.

13-Şehit aileleri ve gazilerimiz arasında uygulanan ayrımlar kaldırılacak, şehit aileleri ve gazilerimiz Milletvekillerine tanınan hak ve imkanlardan yararlanacak.

14-Kadınlara ve gençlere hayatın her alanında eşitlik sağlanacak, kadınlar ve çocuklar şiddete karşı korunacak, şiddet uygulayanlara verilen cezalar artırılacaktır.

15-Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata eşit katılımı sağlanacaktır.

16-“Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesiyle bütün komşularımızla ulusal çıkarlarımız gözetilerek iyi ilişkiler kurulacak, AB müktesebatına uyum sağlanacak, AB'ye tam üyelik hedeflenecektir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.