Yüksekova'da Newroz kutlandı

Yüksekova'da Newroz kutlandı

Yüksekova’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)'nin organizasyonuyla düzenlenen newroz etkinliği kutlandı.

A+A-

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde newroz kutlaması, Yeni Mahalle'deki şehir stadında yapıldı. Newroz programına, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, DTK Delegesi Selim Sadık, HDP ve DBP'lilerin yanı sıra binlerce kişi katıldı. Newroz programına katılanlar, üst aramasından geçildikten sonra alana alındı.

Newroz'un ilk konuşması HDP İlçe Başkanı Reşit Güneç yaparak etkinliğe katılan herkese teşekkür etti. Kürt halkının her zaman barıştan yana olduğunu belirten Güneç, “Kürtler Ortadoğu'da her zaman onurları için mücadele etmiştir” dedi.

Etkinlikte konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Yüksekova'daki sokağa çıkma yasağı sürecini hatırlatarak, “Ablukalar sürecinin nasıl işlediğini, o dönem şahitlik ettik ve gördüm. Elimizden geldiği kadar kentler yıkılmasın, geçler ölmesin, askerler, polisler ölmesin, analar ağlamasın diye uğraştık. Ama ne yazı ki iktidar hırsı o kadar gözlerini kör etmişti ki her şeyi yakıp yıkacak kadar. Hiçbir şeyi dinlemediler” dedi.

Dönemin Yüksekova tümen komutanı ile arasındaki bir telefon görüşmesini hatırlatan Botan, “Yüksekova'da operasyonlar bitmişti. Operasyonların üzerinde yaklaşık 15-20 gün geçmişti. Hendeklerin, çatışmaların olmadığı ve tamamıyla askeriyenin denetiminde olan birkaç mahallede baktık ki kapılar kırılıyor, genel arama adı altında. Ama girilen evlerde silah sesleri geliyor. Bir süre sonra bazı evler taranıyor ve yakılıyor. Ben Tümen komutanıyla iletişime geçtim. Sayın komutanım dedim, operasyonlar bitmiş genel aramanızı yapıyorsunuz söz konusu mahalleler zaten denetiminiz altında niye evler yakılıyor niye evler taranıyor. Bazı değerli eşyalar çalınıyor, ne oluyor orada? Siz kolluk gücü olarak halkın canını, malını ırzını korumakla yükümlüsünüz ne oluyor orada dediğimde bana verildiği cevap şuydu. Vekil, oralar terör yuvası dedi. Ben kendisine şunu hatırlattım; terörden söz edilecekse halkın canına, malına zarar vermektir, yakıp yıkmaktır. Terör budur. Sayın komutan yaptığın suçtur dedim telefonu kapattı. Konuyu meclise taşıdım”

Dönemin tümen komutanı ve ekibinin şimdi yargılandığını belirten Botan, “Yüksekova'da işledikleri insanlık dışı suçlardan değil, yakıp yıktıklarından değil sadece hükümete karşı suçlu göründükleri için yargılanıyorlar. Burada bir samimiyetsizlik söz konusudur. Sizler bir daha bu adamları bir daha benzerlerinin olmaması askeriye, polise, istihbaratta engellemek istiyorsanız ve bir daha bunların burada cesaret bularak gelip halkın malına canına istediği gibi hukuki sorumsuzluk hissetmeden gelip cinayetleri göz yumarsanız. Vallahide billahi de FETÖ'dan daha büyük belalar gelir başımıza musallat olur” şeklinde konuştu.

Birilerinin şimdi ‘bak ne kadar az insan katılmış buraya' diye söylendiğini belirten DTK Üyesi Selim Sadak ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Gever'in üzerindeki baskılar, tehditler AKP'nin üzerinde olsaydı 12 insan buraya gelemeyecekti. AKP'nin herhangi bir mitinginde üniversite rektörleri ve tüm hocalarına mesaj çekiliyor. Mitinge katılmak zorundasınız diye. Daire başkanları, öğretmenlere siz AKP mitingine katılmak zorundasınız diye mesaj atılıyor. Buna rağmen bakmayın siz AKP'nin Diyarbakır mitingine bile ancak bu kadar kişi vardı.”

Ardından konuşan HDP'li Urfa Milletvekili Dilek Öcalan Kürtçe yaptığı konuşmasında “Kürt halkı tek bir kişi bile kalsa mücadelesini yürütecektir. Dün Yüksekova'daydı, Bugün Afrin'de devam ediyor. Afrin'i bombaladılar” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.