Yüksekova’da yün ditme atölyesine ilgi devam ediyor

Yüksekova’da yün ditme atölyesine ilgi devam ediyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde tek olan yün ditme makinesi yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

A+A-

 İlçenin Cumhuriyet Mahallesinde 3 yıl önce kurulan yün ditme ve yorgan dikme makinesinde üretilen ürünler yoğun ilgi görüyor. Yün ditme makinesi ile hem yün taranırken hem de yün içindeki kırpıntılar ayıklanıyor. Eskiden yün tarağı ve el emeği ile saatlerce uğraşın sonunda hazır hale gelen yün, gelişen teknoloji ile beraber makine sayesinde sadece dakikalar içerisinde hazır duruma geliyor. Temizlenen ve taranan yün, yorgan dikim makinesine atılarak, döşek ve yorgana dönüştürülüyor.

Yün çırpma işinin zorluğu nedeniyle ev hanımlarının yün ürünlerini üretmediklerini belirten İş yeri sahibi Ceza Çirk, bundan dolayı açtığı iş yerinde ürünlerine rağbet gösterildiğini kaydetti.

Ev hanımlarının ve gelin adaylarının bir süredir hazır ürünlere yöneldiğini dile getiren Çirk, şunları söyledi:

 "Ev hanımlarının büyük bir derdi olan yün çırpma sorununa kökten çözüm bulduk. Açtığımız atölyede sağlık açısından daha faydalı olan bu ürünleri sipariş vermeleri halinde kendilerine en kısa zamanda verebiliyoruz.  Yün açma eskiden bu işlem günlerce hatta aylarca sürerken şimdi gün için de bir saatimizi alıyor. Yün uğraştıcı bir iş tozu toprağı ve yorgunluğu ile uğraşılmayacak bir iş. 10 yıldır bu işi yapıyoruz. El yapımı yorganlar dikiyoruz . Düşündük bu işi nasıl geliştirebiliriz çünkü yün işi çok zahmetli bir iş yorucu. Bu makinayı aldık. Yünü açıyor tozunu, toprağını ayırıyor. Hakkari Yüksekova ve Şemdinli halkına kolaylık sağlıyoruz bu makina sayesinde.  Makina aşamasından sonra silkelenip yorgan aşamasına geçiliyor burada el yapımıyla yorgan yapıyoruz. Yastık battaniye ve çeyizlik ürünler yapıyoruz.”

Başkale'den Yüksekova'ya gelerek getirdiği yünün makineden geçirilmesini isteyen Mehmet Genco isimli şahıs “Eskiden kadınların bu işi elle yapıyorlardı. Şimdi makınası var daha kolay oluyor. Makina sayesinde bu yün hem temizliyor hem tozundan toprağından ayıklanıyor. Hazır hale getirildikten sonra yastık, yorgan, minder ve kızlar için çeyizlik ürünler yapılıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.