Yüksekova'da zorlu yaşam mücadelesi

Yüksekova'da zorlu yaşam mücadelesi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde operasyonlar sırasında evlerinin bir bölümü yıkılan Güleryüz ailesi zor anlar yaşıyor.

A+A-

fotoicYüksekova'da 13 Mart'ta ilan edilen ve 78 gün süren sokağa çıkma yasağı sonrası evlerine dönen Güleryüz ailesi, çatışmalar nedeniyle evlerininin kullanılamaz hale geldiğini gördü.

Çaresiz kalan aile yıkılan evi onarma imkanları olmadığı için, evin bir bölümünü komşularının desteği ile branda ile kapladı. Merkeze bağlı Kuruköy mahallesinde yaşayan 12 kişlik Güleryüz ailesi, çetin kış mevsiminde yaşam mücadelesi veriyor.

Mutfaktaki tüm erzaklarının soğuktan donduğunu söyleyen aile kendilerine uzanacak yardım eli beklediklerini söyledi.

79 yaşında olan Mustafa Güleryüz, “Çatışmada evin kolonları yıkıldı, duvarlar yıkıldı. İmkanlarımız olmadığı için evin duvarını öremedik, tek çare branda ile kapatmaya çalıştım. Mutfağımız yıkıldığı için mutfak eşyalarımızı odasına taşıyarak odanın duvarını ise branda ile kapattım. İmkanlarım sadece brandaya yetti” dedi.

Evinin bir bölümünün yıkıldığını söyleyen 60 yaşındaki Havset Güleryüz, “Elimizden birşey gelmiyor yıkılan bölümleri onaramadık. 12 nufüs olarak burada kalıyoruz. Burası mutfağım, soğuktan dolayı yemek yapamıyorum. Çorba yaptım, beş dakika içinde donuyor. Allah bunu kabul etmesin. Yetkillerden yardım istiyoruz, çocuklarım burada donup hastalanacaklar” dedi.

Evinin çok soğuk olduğunu belirten İzzet Güleryüz, "Çocuklarımı soğuktan korumak için ev içinde sürekli battaniye sarıyorum, zor şartlar altında yaşıyoruz. Çocuklarım sürekli üşüyorlar, yarın öbür gün hastalanır diye çok endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.

7'nci sınıf öğrencisi olan Sevnur Güleryüz ise, “Herşeyi görüyorsunuz, ev harabe halinde. Maddi durumuz yok. Hiçbir yerden yardım alamıyoruz, eğitim durumumuz çok kötü. Bu evde hayat hiç yok. Burada herşey donmuş erzağımız çok az o da soğuktan donmuş. Soğuklar nedeniyle 5 çorap üst üste giymişim, halimiz perişan duvarlar buz kesmiş her yer donmuş burada yaşamak hayatta kalmak çok zor. 5 dakika önce baba annem mutfakta yemek yaptı. Şimdi yemek almak isterken tencerede olan yemek dondu. O kadar soğuk ki bulaşık bile yıkayamıyoruz. Bulaşıklarımızı yıkarken elimize yapışıyor. Yemek yaparken salçaya kaşık batırdığımızda kaşık salçanın içinde kırılıyor. Mutfağın içi buz kesilmiş, serecek halı olmadığı için kaç defa buz üstünde kayarak düştüğüm oldu” dedi.

6 kardeşiyle zor şartlar altında ders çalıştıklarını söyleyen Güleryüz, “Ödevlerimizi yapamıyoruz, hepimiz bir odadayız, ders çalışacak ayrı bir odamız yok. Temiz sıcak bir odamız olsa elbette derslerimiz de güzel olacak, notlarımız iyi olacak. Annem, babam, dedem, ninem ve yengem hepimiz bu odada olduğumuz için sıcak. Gece bu oda çok soğuk oluyor, kardeşlerim ile anne ve babamın yatağına girip birbirimize sarılarak uyuyabiliyoruz. Çocukların ayrı odası olması gerekirken biz anne ve babamızın odasında yatıyoruz ve çalışıyoruz. Odamız dar ve soğuk. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.” dedi.

AİLENİN İLETİŞİM NUMARASI:
İZZET GÜLERYÜZ: 0541 730 86 94

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.