Yüksekova’daki STK’lardan ortak açıklama

Yüksekova’daki STK’lardan ortak açıklama

Yüksekova’daki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) bugün yaptıkları toplantıda ilçenin sorunlarını masaya yatırdı. STK’lar, toplantıdan sonra yapılacaklar ile ilgili ortak açıklama yaptı.

A+A-

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesindeki Sivil Toplum Kuruluşları ilçe genelinde yaşanılan sorunlarla ilgili toplantı yaptı. Toplantıda, alt yapı çalışmaları, yollarda oluşan toz toprak, sınır kapısı ticareti, ilçenin il olma konusu gibi birçok sorun konuşuldu. Toplantıdan sonra STK'lar adına Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay açıklama yaptı. Gazetecilere açıklama yapan Onay, ilçenin ortak sorunları için bir araya gelen tüm sivil kuruluşlara teşekkür etti.

‘BÜTÜN MİLLET HASTALIK İÇERİSİNDEDİR'

Alt yapı çalışmaları konusu ile başlayan Onay, çalışmalar sürecinde toz topraktan dolayı oluşan mağduriyete değinerek, “Bizim ortak olarak konuştuğumuz meseleler var. Bunların başında Yüksekova'nın il olması meselesi var. Cumhurbaşkanımızın Yüksekova'nın il olmasına yönelik verdiği söz üzerine alt yapı çalışmaları başlamıştır. Alt yapı çalışmaları esnasında aylarca toz dumanın içerisinde kaldık. Asfaltlarımız yapılmadı. Bütün millet hastalık içerisindedir. Hastaneler akciğer hastalarıyla doludur. Bu konuyu hastanelere sorunca bizim dediklerimizin doğru olduğu ortaya çıkacaktır. Her yer toz toprak içerindedir. Millet dükkânlarını açamaz durumdadır. Bir an evvel kış gelmeden bu asfaltın yapılması gerekmektedir” dedi.

‘ARITMA SİSTEMİ BİR ÖNCE YAPILMALI'

Kanalizasyon çalışmaları ile ilgili konuşan Onay, arıtma tesisinin yapılmamasına dikkat çekerek, “Bir diğer mesele ise kanalizasyon arıtmasının yapılmamasıdır. Nehil çayına inen sular ve sulama için kullanılan suları hayvanlar da içme suyu olarak kullanır. Irak'tan Zap suyuna kadar olan kısımda olan hayvanların ölmesi söz konusudur. Bundan dolayı süratle bir arıtma sisteminin yapılması gerekmektedir. Derenin ıslahı çalışması söz konusudur. Çarşı Pazar tuvaletten daha kötü kokmaktadır. Sivrisinekler bizleri mahvetti. Öbür taraftan çöplerin bırakıldığı yer düzgün değildir. Yol boyu gelen yabancısı, turisti, çocuğu, hastası,  ihtiyarı, genci çöpün yakılması neticesinde kilometrelerce yol almaktadır. Bundan dolayı sivil toplum kuruluşları bu meselelerden dolayı toplanmıştır” diye konuştu.

‘İLÇEMİZ İL KONUMUNDADIR'

Yüksekova Kaymakamı'ndan randevu aldıklarını söyleyen Onay, “Bizler Kaymakam beyden randevu talep etmişiz. Akabinde Vali Bey ile görüşeceğiz ve ondan sonra Ankara'ya gitmeyi planlıyoruz. Bu sorunları dile getireceğiz. İlçemiz il konumundadır ve alt yapısının yapılması gerekmektedir. Eğer sivil toplum örgütleri sahip çıkmazsa, hiç kimse sahip çıkmaz” dedi.

‘VATANDAŞ BIKTIRILMA SEVİYESİNDEDİR'

Esende Sınır Kapısındaki sorunlara da değinen Onay, sınır kapısındaki eksikliklere değinerek, “Esendere Sınır Kapısı, Türkiye'nin ilk açılan sınır kapılarındandır. Bugüne kadar birinci sınıf kapı statüsü almasına rağmen ithalat yapılamıyor. İthalatın yapılabilmesi için B kategoriden A kategorisine alınmasını istiyoruz. Mesela bizde gümrük saymanlığı yok, laboratuarımız yok. Gelen bir eşyanın laboratuardan geçmesi gerek ama laboratuarımız yoktur. Bunun için Mersin, Adana ve Doğubayazıt'a gidiyoruz. Sınır ticaretinin muhakkak gerçekleşmesi gerekiyor. Günübirlik gelen yolcularda kanunen bir bavul dolusu eşya çeşidine izin veriliyor. Buna ek olarak da bir şeyler getirilebilir fakat vatandaşlarımızın elinden bir paket sigarası, bir paket pirinci, bir kilo çayı alınıp dereye atılıyor ya da depoya konuluyor. Bunun için insanlarımız fakirlik içerisinde hendekler savaşı sonrası yaşadığı mağduriyetlerine daha fazla mağduriyet bindiriliyor. Vatandaş bıktırılma seviyesindedir. Bu konuda çok üzgünüz ve Kaymakam beye de konuyu götüreceğiz” sözlerini kaydetti.

Toplantıya katılan Sivil Toplum Kuruluşları: Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, Yüksekova Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, Yüksekova Şoförler Odası Başkanı Yavuz Özcan, Yüksekova Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Nurettin Çalış, Hakkari Arıcılar Birliği Başkanı Fazıl Durmuş, Hakkari Damızlık Koyun –Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşit Akman.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.