Yüksekovalı çobanların iftar sofrası

Yüksekovalı çobanların iftar sofrası

Temel geçim kaynağının hayvancılık olduğu Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 8 ay boyunca hayvancılığın en büyük yükünü taşıyan çobanlar ramazan ile birlikte zor günler yaşıyor. Gün boyu yaylalarda koyunları otlatan çobanlar hem oruç tutuyor hem de yemekleri

A+A-

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Akalın (Bajerge) köyünde geçimlerini koyun besleyerek sağlayan vatandaşlar bahar ayları ile birlikte yaylalara çıkarken; vatandaşların en büyük yardımcıları ise çobanlar. Sabahın erken saatlerinde uyanarak koyun sürülerini dağlara süren çobanlar, oruçlu olmalarına aldırış etmeden çetin doğa şartlarında koyunları akşama kadar otlatıyor.

Sıcak havanın da etkisiyle büyük zorluk yaşayan çobanlar, çektikleri çilenin yanı sıra yemeklerini kendileri hazırlayarak, iftarlarını dağ başında açıyorlar.

5 yıldır çobanlık yapan Emin Öngün; “Büyük zorluklar ile işimizi yapıyoruz. En büyük sıkıntımız suların ve otlakların az olmasıdır. Gün boyu koyunları dağlarda dolaştırtıyoruz. Ramazan güzel bir aydır. Hepimiz için hayırlı olsun. Biz oruç tutuyoruz Bu toz toprak arasında yine de orucumuzu tutuyoruz. Çok susuyoruz ama Allaha şükrediyoruz yine de orucumuzu tutuyoruz” dedi. 

Aydın Doğamaz isimli çoban ise “Ben Akalın (Bajerge) köyünün çobanıyım 1000 koyuna bakıyorum. Büyük zorluklar ve zahmetler içerisinde işimizi yapıyoruz. Ramazan da gelince işimiz daha da zor. Çok zorlanıyoruz. Ramazanla birlikte yemeklerimizi kendimiz dağlarda yapıyoruz. 15 yıldır çobanım. İşimiz çok zor güzel yönleri de var. Eğer su ve otlaklar varsa iyi ama olmayınca biz de sıkıntı çıkıyoruz” diye konuştu.

Arkadaşları için iftar yemeği hazırlayan Faruk Onat isimli çoban da ”Ben Bajerge köyünün çobanıyım. Arkadaşlarım için yemek yapıyorum.  Melemen yapacağım. Biz dört beş arkadaşız. Eğer yemeklerini yetiştirmesem başımın etini yerler. Sabretmiyorlar. Zordur tabi dağda yemek yapmak. Misafirimiz olacağınızı bilseydim sizin için bir oğlak keserdim. Asıl konakladığımız yer yükseklerde ve buraya çok uzak.  Biz burada hafif bir yemek yapıyoruz sonra yukarılara gidiyoruz. İşimiz çok zor” diye konuştu.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çobanlar aylık 2 bin 500 lira maaş ile 8 ay boyunca bin - bin 500 koyuna çobanlık yapıyor. Nisan ayında küçükbaş hayvan sürüsü ile çıktıkları yaylalardan son baharda döne bilen çobanlar kış döneminde de rençperlik yapıp evlerine ekmek götürüyorlar. Çocukları için büyük zorluklara katlanan çobanlar aldıkları ücretin azlığından yakınsa da işsizlik nedeniyle bu zorlu göreve talip oluyorlar.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.