Yüksekovalı Kozay’ın ölümü Meclis'e taşındı

Yüksekovalı Kozay’ın ölümü Meclis'e taşındı

Umut Kozay'ın ölümü Meclis'e taşında. CHP'li Tanrıklu, Yıldırım'a soru önergesi verdi.

A+A-

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde bulup kurcaladıkları cismin patlaması sonucu 7 yaşındaki Umut Kozay'ın hayatını kaybetmesini ve 6 yaşındaki Erhan Kozay'ın yaralanmasını Meclis'e taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım'a yanıtlaması için bir soru önergesi veren Tanrıkulu “Hakkari'de mayın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yerleşim yerlerinde ve arazide mayın ve sahipsiz patlayıcı maddelerin temizlenmesine yönelik bir çalışma var mıdır?” diye sordu.

Eski Kışla Mahallesi'nde evlerinin yakınında oynayan Umut ile kardeşi Erhan Kozay'ın, bulup kurcaladıkları cisim ellerinde patlamış, meydana gelen patlama Umut Kozay kurtarılamamıştı. Kardeş Erhan Kozay'ın ise tedavisi hala sürüyor.

Tanrıkulu tarafından hazırlanan soru önergesinde “Valilikten yapılan açıklamada, patlayıcı maddenin “operasyon zamanından kalan patlamamış mühimmat” olduğu ifade edilmiştir. Sivil toplum örgütleri tarafından yapılan çalışmalara göre, son iki yıl içinde mayın ve çevrede bulunan patlayıcılar nedeniyle en az 22 çocuk hayatını kaybetmiş ve 45 çocuk yaralanmıştır” bilgileri de yer aldı.

Umut Kozay'ın yaşamını yitirmesinin ardından kara mayınlarını ve sahipsiz patlayıcıları yeniden Meclis'in gündemine sokan Tanrıkulu'nun önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yerleşim yerlerinde ve arazide mayın ve sahipsiz patlayıcı maddelerin temizlenmesine yönelik bir çalışma var mıdır?

Bu yönde bir çalışma varsa, ne zaman başlamıştır ve ne aşamadadır? Yoksa, gerekçesi nedir?

Son 10 yılda Türkiye genelinde “sahipsiz” diye anılan, çoğu zaman çatışma ve operasyonlardan arta kalan patlayıcı maddelerin neden olduğu patmalarda yaşamını yitiren ve yaralananların isimleri nedir? Olayların il, ilçe, köy ve yıllara göre dökümü nedir?

Kara mayınları ve sahipsiz patlayıcılar nedeniyle meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarında ne gibi tazmin yollarına başvuruluyor? Varsa, bu tazminatların dökümü nedir?

Son 10 yılda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kara mayınları ve sahipsiz patlayıcılar nedeniyle ölen, yaralanan ya da maddi zarara uğrayan kişilerin açtığı davalarda ne kararlar vermiştir?”

(GazeteDuvar)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.