Yunanistan'dan turistlere virüs uyarısı: Önlem alın

Yunanistan'dan turistlere virüs uyarısı: Önlem alın

Bu yaz 31 milyon turisti ağırlaması beklenen Yunanistan, sivrisinekler yoluyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı önlemleri artırdı. Bu hastalık nedeniyle geçen yıl 50 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası, Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu yıl hem turistlerden

A+A-

Yaz mevsimi ile birlikte turizm sezonunu açan Yunanistan'da, turistlere Batı Nil virüsü uyarısı yapıldı. Yetkililer, ülkeyi ziyaret edecek kişilere, sivrisinekler yoluyla bulaşan bu hastalığa karşı önlem alma çağrısında bulundu.

‘TURİSTLER BAZI ÖNLEMLER ALMALI'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı geçen hafta ülkeye gelenlerin dikkat etmesi gereken potansiyel tehlikeler listesine böcekleri de alırken, The Guardian gazetesine konuşan yetkililerden de somut bir çağrı geldi. Yunanistan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (Keelpno) yetkililerinden Danai Pervanidou, “Bunun artık bir kamu sağlığı meselesi haline geldiğinden emin olacağımız kadar çok vaka görüldü. Virüs göç eden kuşlar yoluyla Yunanistan'a yerleşti ve herkese, uzun kollu giysiler giymek, deniz suyunun durgun olduğu yerlerden kaçınmak ve sivrisineklerden korunmak gibi şahsi önlemler almalarını öneriyoruz” dedi.

SAĞLIK PERSONELİ BİLGİLENDİRİLİYOR

Yaz sezonunda 31 milyon turisti ağırlamaya hazırlanan ülkede, salgını önlemek için resmi düzeyde önlemler de alınıyor. The Guardian'ın haberine göre Yunanistan Sağlık Bakanlığı sağlık personelini virüs hakkında bilgilendirme programını hızlandırırken, havalimanlarının yanı sıra ülke çapındaki belediye yetkililerine de bilgi kitapçıkları gönderdi.

‘ATİNA VE SELANİK'TE DE GÖRÜLDÜ'

Pervanidou, “Karmaşık epidemiyolojisinden dolayı virüsün dolaşma alanını öngörmek imkânsız ama şunu biliyoruz ki, köylerden ve sulak alanlardan, Attika bölgesi (Atina'nın çevresi) ve Selanik dahil, büyük kent merkezlerine yayıldı. Nasıl kışın grip salgını bekliyorsak, yazın da artık Batı Nil Ateşi vakaları beklememiz gerekiyor. Hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.

Yunanistan geçen yıl, geçmişte görülmemiş bir Batı Nil virüsü salgınına sahne olmuştu. Virüs 316 kişiye bulaşmış, 50 Yunan vatandaşı yaşamını yitirmişti. Bu yıl ise sayının artmasından endişeleniyor. Zira Keelpno, virüsün bu yıl sıradışı biçimde erken tarihlerde görüşmeye başladığını açıkladı.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NE?

Batı Nil virüsünü kapan kişilerin birçoğunda önemli belirtiler görülmüyor. Normalde bu kişilerin yüzde 20'si ateş, başağrısı ve genel vücut ağrısı gibi hafif grip belirtilerinden şikâyetçi oluyor; sadece yüzde 1'i ciddi belirtiler yaşıyor. Ancak geçen yıl Yunanistan'da Batı Nil virüsü tanısının konulduğu hastaların 243'ü beyin iltihabı, menenjit ve akut felç gibi nöroinvazif belirtiler görüldü. Yetkililer, 262 vakanın görüldüğü ve 35 kişinin yaşamını yitirdiği 2012'den bu yana ilk kez böylesine ciddi bir salgın yaşandığını altını çiziyor.

ABD ELÇİLİĞİ'NDEN UYARI

ABD'nin Atina Büyükelçiliği de, artan endişeler üzerine özel bir sağlık bildirimi yayınlayarak, Yunanistan'a gidecek vatandaşlarına sivrisineklere karşı önlem alma çağrısı yaptı.

Batı Nil virüsü, Avrupa'da Yunanistan'ın yanı sıra İtalya, Kıbrıs, Romanya ve Sırbistan'da da görülüyor. Bu ülkelerde geçen yıl saptanan enfeksiyon oranı, son yedi yılın toplamından daha yüksek. (DIŞ HABERLER)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.