Demirtaş Türkiye’nin Suriye politikasını yazdı

Demirtaş Türkiye’nin Suriye politikasını yazdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden Türkiye’nin Suriye politikası ve İdlib’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden Türkiye'nin Suriye politikası ve İdlib'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Erdoğan, Suriye İç Savaşı'nın en başından itibaren iki temel amaçla hareket etti. Birincisi, Suriye'de Kürtlerin kazanımlarına engel olmak, ikincisi ise Selefi gruplar aracılığıyla iç savaşa dahil olarak Şam'da İhvancı bir iktidar kurulmasını sağlamak. Rusya, İran ve Şam rejiminin temel amacı ise Selefi grupları yok etmekti” ifadelerini kullanan Demirtaş, Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirerek, “Durum giderek ağırlaşıp derinleşirken her saniye Türkiye'nin aleyhine ilerliyor. Tam da Doğu Akdeniz ve Libya meselesinde Rusya ile karşı karşıya geldiği zamanda Erdoğan, Putin'in öfkesini kabartacak şekilde, askeri destek paketiyle birlikte Ukrayna'yı ziyaret ediyor. Tesadüfe (!) bakın ki, Erdoğan daha Ukrayna'ya hareket etmeden TSK birlikleri İdlib'de Rusya ordusu tarafından vuruluyor. Şimdi bu, Erdoğan'a açık bir mesaj değil de nedir?” diye sordu.

Türkiye'nin Şam ve Kürtlerle diyalog kurarak Suriye'deki 'kaotik' durumu lehine çevirebileceğini ifade eden Demirtaş, “Peki Türkiye bu cendereden kurtulabilir mi? Elbette bu mümkün ve son derece kolaydır. Türkiye Suriye'deki hatalı stratejisinden vazgeçerse her şey Türkiye'nin lehine döner. Yani oradaki çetelere verilen her türlü destekten (ÖSO dahil) vazgeçip Kürtlerle diyalog, Şam'la diyalog seçeneklerini devreye sokarsa mevcut kaotik durum bir anda tersine döner” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye politikasında değişikliğe gitmeyeceğini ifade eden Demirtaş, “AKP bu stratejik değişikliği yapar mı peki? Maalesef bu pek mümkün görünmüyor. Erdoğan dönülmez akşamın ufkunda artık” ifadelerini kullandı

Yazının tamamı için tıklayın

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.